Sednicu Skupštine Srbije obeležile čarke, od dnevnog reda - ništa

Na dnevnom redu Parlamenta čak 21 tačka. Mnogo tema, tvrdi opozicija, a vremena za reakciju nedovoljno. Vremena za verbalne sukobe i prebacivanja je ipak bilo.

Autor: Emilija Pešić
23.12.2022. 19:17
  • Podeli:

Nakon jučerašnjeg zasedanja, narodni poslanici nastavili su sednicu na kojoj raspravljaju između ostalog o izmenama Zakona o medijskom javnom servisu, finansijskim planovima državnih tela i agencija, potvrđivanju pravnih međunarodnih ugovora.

Ipak o dnevnom redu gotovo ni reči, a navedene teme pominjane su uglavnom kroz međusobne optužbe vlasti i opozicije.

Na dnevnom redu Parlamenta čak 21 tačka. Mnogo tema, tvrdi opozicija, a  vremena za reakciju nedovoljno. Vremena za verbalne sukobe i prebacivanja je ipak bilo.

Ređale su se uvrede i diskutabilne sms poruke.

„Ovde je Ćuta izneo više puta da ja širim neke nemoralne poruke, ali on je meni prošlog puta pustio pet poruka u kontekstu orjentacije kojoj ja ne pripadam“, rekao je narodni poslanik Marjan Rističević na današnjoj sednici.

„Bilo bi bolje da ne čitate te poruke, možemo li da nastavimo?“, upitao je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić narodnog poslanika Aleksandra Jovanovića Ćutu.

I nastavilo se, ali ne onako kako dnevni red nalaže.

„Možete li da ne vičete vi iz Narodne stranke, kako se zove ta stranka“, upitao je zatim Orlić, a onda je usledila glasna rasprava uz povike narodnog poslanika Milenka Jovanova upućenih poslaniku Miroslavu Aleksiću:

„Lopove lopovski“.

Predsesedavajući se na kratko promenio, ali red nije zaveden. Poslanici dela opozicije u jednom delu sednice ustali su sa svojih mesta i sa podignutim poslovnicima stali ispred predsedavajućih, u znak protesta zbog, kako tvrde, nepoštovanja poslovnika.

„Sve ovo nema smisla, s toga vas najiskrenije molim da se vrtite na mesta, nema smisla dovikivanje, ovo niko ne čuje. Da li mogu da vas zamolim da se vratite i sa svog mesta ukažite na šta god želite, ne odavde“, zamolili su predsedavajući.

Opoziciju ipak najviše boli što je sednica zakazana danas za sutra, i što im vlast, kako kažu, otima vreme. Predsednik Skupštine jasno je odgovorio.

„Nije glavni problem da vi imate malo vremena kao poslanik da se spremite, nego nemate vremena da stavite temu na dnevni red, zamislite vi ste sad narodni poslanik, i nikada ne možete da predložite neki zakon“, rekao je poslanik opozicije Radomir Lazović.

Orlić odgovara da se sve radi prema Pravilniku i slovu zakona.

„Sednica je kao i sve ostale sazvana po Poslovniku, koji nisam pisao ja niti postojeća većina, već oni koji imaju zamerke na te odredbe. Zašto su time nezadovoljni ne znam, ako mene pitate da li se pridržavam pravila- odgovor je da“, odgovorio je Orlić.

Neki od zakona koji su predlog opozicije, a ipak nisu tačka u dnevnom redu su Zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora, o vraćanju protivpravno oduzetih penzija, Zakon o zakupu stanova i kuća i mnogi drugi.

Čak i da jednog dana budu deo dnevnog reda, pitanje je hoće li i te važne društvene teme pojesti uvrede i nemoralne poruke.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()