Sirene u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, Petković – Kurti poslao policiju sa dugim cevima

'Došli su posle 12 časova i zadržali su se izvesno vreme. Odjeknule su dve detonacije, nepoznatog porekla, nakon koje su se policajci i članovi izborne komisije povukli', rekao je sagovornik RTS-a

06.12.2022. 15:23
  • Podeli:
Kosovska policija_specijalne jedinice_Foto Reuters-1668008058906.webp Foto: Reuters / Ilustracija

Sirene za uzbunu oglasile su se u Zubinom Potoku, pošto su u prostorije Opštine Zubin Potok u pratnji policije ušli članovi opštinske izborene komisije. Mediji su preneli da su oni obili vrata i zamenili brave, a potom napustili zgradu. 

Kako javlja RTS, u centru mesta se okupilo nekoliko stotina Srba koji su protestovali zbog namere članova opštinske izborne komisije da u pratnji policije uđu u zgradu Opštine.

Posle incidenta u Zubinom Potoku sirene su se čule i u Kosovskoj Mitrovici, gde je za sada stanje mirno.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je Srbe da ostanu mirni i istakao da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima "kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora".

U trenutku dolaska policije u tri blinidirana vozila i članova opštinske izborne komisije, oglasile su se sirene, posle čega je usledilo okupljanje meštana.

"Došli su posle 12 časova i zadržali su se izvesno vreme. Odjeknule su dve detonacije, nepoznatog porekla, nakon koje su se policajci i članovi izborne komisije povukli", rekao je sagovornik RTS-a.

Petković je saopštio da je u pitanju "najbrutalnija demonstracija sile i izazivanje novih tenzija i provokacija od strane Prištine", koju optužuje da nasiljem i jednostranim merama pokušava da sprovede "svoje nelegalne, protivpravne i jednostrane mere i izazove novu destabilizaciju prilika na terenu".

On smatra da je kosovski premijer režirao i tempirao da se ovo desi baš u vreme dok se u Tirani održava samit EU- Zapadni Balkan.

Dok zabranjuje Srbima da učestvuju na izborima i referendumu, istovremeno dugim cevima, puškama i nasiljem pokušava da spovede svoje izbore na severu pokrajine, rekao je Petković i dodao je da je namera Aljbina Kurtija da nasiljem i oružjem "preotme četiri srpske opštine na severu" i u njima na nelegalnim i nelegitimnim izborima instalira albanske predstavnike.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()