Situacija na KiM 'mirna, ali krhka': Policija – OVK, borba za uhapšene i kritike Kurtijeve vlade

Nakon što je izjavio da je kosovska policija nastavljač OVK, Srpska lista je Kurtiju poručila da je time dao najbolju potvrdu zahtevu se specijalci na severu KiM proglase za teroriste

Autor: Bojana Petrušijević
15.07.2023. 19:20
  • Podeli:

Ni ovaj vreli julski dan nije mogao da prođe bez novih zahlađenja na relaciji Beograd – Priština.

Nakon što je premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti naveo da je kosovska policija nastavljač delovanja OVK, Srpska lista poručuje da je upravo on dao najbolju potvrdu zahtevu da Vlada Srbije specijalne i obaveštajne strukture ilegalno prisutne na severu Kosmeta proglasi za terorističke organizacije.

Nemanja Vlašković, uhapšen 16. juna, oslobođen je uz kauciju nakon mesec dana pritvora. Na kućnom pragu ga je dočeklala porodica. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković je poručio da se borba za ostale uhapšene i dalje nastavlja.

"Beograd će nastaviti da se svim diplomatskim i političkim sredstvima bori za sve nevino uhapšene Srbe da bi pravda pobedila", istakao je Petković.

A samo par sati pre toga, na promociji nove generacije pripadnika Kosovske policije, premijer prištinskih institucija je poručio da je policija institucija u koju građani imaju najviše poverenja.

Dodao je i da policija radi sa pojačanim naporima na Severu, koji je – prema njegovim tvrdnjama – godinama bio "sigurna kuća za kriminalne bande koje podržava Beograd".

"Naša policija je nastavljač tradicije Oslobodilačke vojske Kosova. Slobodu smo stekli žrtvama generacija boraca za slobodu i oslobođenje od srpske okupacije. Kao pripadnici Kosovske policije, vi ćete biti deo istorije ove zemlje i naših napora da ojačamo svoju republiku", istakao je Kurti.

I dok se danima od evropskih zvaničnika čuje "Situacija je mirna, ali krhka", uprkos sporazumu o povlačenju dela policije iz opština na severu Kosova, Priština još uvek ne može da se nada ukidanju kaznenih mera koje joj je uvela Evropska unija.

I nakon tuče u parlamentu Kosova, strasti se ne smiruju. Opozicija u Prištini nastavlja da upozorava na štetu koju je prouzrokovala Vlada Aljbina Kurtija.

"Suspenzija Kosova sa sastanaka oko sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju automatski znači produžetak procesa naše integracije u evropske strukture. Itekako ćemo osetiti efekte sankcija koje su nam uvedene, jer je jasno da se naša zemlja ne usklađuje sa politikom Evropske unije", poručila je poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deliju.

"To ima vrlo negativan uticaj na naše evroatlantske integracije. Sada se vraćamo u vreme pre nego što smo uspeli bar da obezbedimo Sporazum o pridruživanju kao naš prvi ugovor sa Evropskom unijom. To je najveća šteta koju je Kurti mogao da napravi Kosovu", smatra Armend Zemaj iz Demokratskog saveza Kosova.

A pozivi iz Evropske unije na hitnu deeskalaciju ne prestaju. Usled loših odnosa sa međunarodnim partnerima zbog situacije na severu, kosovska vlada je angažovala agenciju za lobiranje u Vašingtonu koja bi trebalo da se bavi poboljšanjem bilateralnih odnosa između Prištine i Sjedinjenih Američkih Država.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()