Skupština Srbije: Kvorum obezbeđen, burna rasprava o smeni ministra policije

Opozicija je tokom rasprave, u znak podrške, držala fotografije glumaca protiv kojih se vodi hajka na društvenim mrežama, i poruke solidarnosti sa Srbima sa Kosova

Autor: Zvonko Ninkov
15.06.2023. 19:41
  • Podeli:

Poslanici Skupštine Srbije uspeli su, iz drugog pokušaja, da obezbede kvorum i počnu raspravu o predlogu za smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića. Inicijativu o nepoverenju ministru potpisao je 61 narodni poslanik.

Nakon dva masovna zločina, koja su se dogodila u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i okolini Mladenovca, poslanici opozicije tražili su da se ispita odgovornost ministara policije i prosvete.

Drugi je sam podneo ostavku, dok je smena Bratislava Gašića, posle nekoliko nedelja stigla na dnevni red. Predlagač kaže da Gašić nije kriv, ali jeste odgovoran za bezbednosne propuste.

"Taj čovek, takav, za kojeg su podnošene prijave, za kojeg su institucije znale i ko je i šta je, uzeo je kalašnjikov i pobio ljude u Mladenovcu, zavio neke ljude u crno. I čitavu ovu zemlju. Kako je to moguće? Ko je za to odgovoran? Šta radi država? Šta radi BIA? Šta rade bezbednosne službe? Šta radi MUP? Šta radi Tužilaštvo? Šta rade druge institucije? Pa, nema ih!", konstatovao je potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Tokom Aleksićevog govoram, opozicija je u znak podrške držala fotografije glumaca protiv kojih se vodi hajka na društvenim mrežama, kao i poruke solidarnosti sa Srbima sa Kosova. Na zahtev za smenu Gašića predsednica Vlade odgovara da ne vidi kako su tragedije mogle da budu sprečene.

"Ni u jednom trenutku nismo čuli šta je odgovornost Bratislava Gašića. Toliko o tom zahtevu. Nisam za smenu Bratislava Gašića, možete da dobijete i više od toga. Umesto toga možete da dobijete ostavku čitave Vlade. Nakon toga idu izbori", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Sam ministar je odgovarao poslanicima na neke slučajeve koji su pominjani u raspravi, kao što je Jovanjica ili da, ako žele, pogledaju sporna dva minuta sa naplatne rampe u Doljevcima... Ipak, najviše reči bilo je o dečaku koji je ubio vršnjake u školi.

"Kažete, ko je dozvolio da ide u strelište. Pa, otac je poveo dete. Niko ne kaže, nigde u zakonu ne piše da deca ne smeju da budu, imate i sportska takmičenja, ali moraju u pratnji svojih roditelja da budu. Ne zaboravite da je to dete iz očevog sefa uzelo pištolj tog jutra, iz očevog sefa, legalno naoružanje koje je otac posedovao", naveo je ministar Gašić.

Kao i prethodnih dana, ni ova sednica nije prošla bez dobacivanja i uvreda, pa je predsednik Skupštine više puta opominjao poslanike. To, međutim, nije pomoglo, pa je u nekim momentima rasprava potpuno zaustavljana dok svađe ne prestanu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()