Skupština: Biličik završio sastanak sa predstavnicima poslaničkih grupa

Sa izaslanikom EP za Srbiju su u Domu Narodne skupštine razgovarali predstavnici vladajućih, ali i većine opozicionih stranaka.

30.09.2022. 17:35
  • Podeli:
BILIČIK-1664552024878.webp Foto: Slobodan Miljević/Vlada Srbije

Predstavnici poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Srbije završili su sastanak sa izaslanikom Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Biličikom.

Sa njim su u Domu Narodne skupštine razgovarali predstavnici vladajućih, ali i većine opozicionih stranaka.

Bilčik je juče razgovarao sa poslanicima vladajućje većine iz Srpske napredne stranke, ali i Socijalističke partije Srbije, kao i sa predstavnicima opozicicije, poslanicima Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke.

Razgovore je danas nastavio sa predstavnicima Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo, kao i sa posalnicima POKS-a.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju sastao se u toku dana i sa poslanicima Saveza vojvođanskih Mađara i predstavnicima poslaničkog kluba Evropski regioni.

Opozicija o izbornim uslovima i medijima

Predstavnici poslaničke grupe Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo posle sastanka sa izvestiocem Evropskog paralmenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom kazali su da su razgovarali o stanju demokratije u Srbiji, izbornim uslovima, funkcionisanju parlamenta, ali i stanju u medijima.

Šef poslaničke grupe Radomir Lazović rekao je posle sastanka da su ukazali na najvažnije stvari koje poslanici tog kluba vide u radu parlamenta,ali i na to da mediji ne rade adekvatno svoj posao.

"Mediji ne rade adekvatno svoj posao, ne izveštavaju na kritički način o vlasti, ne daju dovoljno prostora opoziciji. I imamo i zloupotrebe medija koji napadaju političke neistomišljenike vlasti. Ukazali smo na zloupotrebe u parlamentu, na veliki broj anketnih odbora koje vlast podnosi, što je potpuno neuobičajeno, a kojima se targetiraju neke organizacije i pojedinci", kazao je Lazović.

On je dodao da je Bilčiku preneto da međupartijski dijalog "nije omogućio fer izborne uslove".

"Imamo situaciju da nije došlo do razdvajanja izbora, što je važno u pogledu narednih izbora koji su lokalni i mi iz Ne davimo Beograd, kojima su važna lokalna pitanja građana, smatramo da je to jedna od najvažnijih stvari", rekao je Lazović.

Dodao je da su to pitanja na koja su ukazivali i u međupartijskom dijalogu, ali s obzirom da ta pitanja nosu razrešena, Lazović je naveo da je to dokat u kakvom stanju se nalazi naša demokratija.

Zamenica šefa poslaničke grupe Biljana Ðorđević kazala je da da su upoznali Bilčika s problemima koje su uočili tokom izborne kampanje, s odugovlačenjem u objavljivanju rezultata izbora i sa trenutnom situacijom u vezi s formiranjem vlade.

"Prosto nema razloga da se čeka na formiranje vlade toliko meseci. Upoznali smo ga i sa onim sto vidimo kao opstrukcije u funkcionisanju parlamenta. Upoznali smo ih sa time da su pre dva dana poslanici SNS podneli 21 predlog anektnih odbora, što je zapravo ismevanje važnosti parlamenta i obesmišljavanje ideje o anketnim odborima", rekla je Ðorđević.

Ona je dodala da su predstavnicima EP preneli da se očekivanja da će parlament moći da fukcioniše kako bi trebalo nisu pokazala kao ispravna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()