Skupština o amandmanima na Predlog zakona o budžetu

Poslanici opozicije negodovali zbog odbijanja njihovih amandmana, tvrde da su im uskraćena prava na repliku i da vlast hoće da ih izbaci iz parlamenta

07.12.2022. 11:56
  • Podeli:

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o amandmanima podnetim na Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu kao i na ostale zakonske predloge.

Upućeno je ukupno 382 amandmana od kojih najviše - 178, na Predlog zakona o budžetu. Matični Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnh sredstava sinoć je prihvatio samo dva amandmana, a ostale odbio.

Poslanici opozicije su zbog toga negodovali, pa su sednicu jutros započeli reklamiranjem povrede Poslovnika.

Oni su negodovali zato što su im odbijeni amandmani na Predlog budžeta za 2023. godinu, kako su rekli, bez pravog obrazloženja, dok je, kako su ukazali, Odbor za ustavna pitanja koji samo treba da oceni da li su amandmani u skladu sa Ustavom dao obrazloženje koje nije u njegovoj nadležnosti.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da su odbijeni amandmani kojima je traženo da se povećaju zarade u prosveti, novac za lečenje dece, investicije u zdravstvo.

"Odbili su i amandmane koji se tiču sprečavanja korupcije", istakao je Aleksić i objasnio da su se amandmani odnosili na javne nabavke i tendere.

Opozicija: Vlast hoće da izbaci opoziciju iz skupštine

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac je ocenio da su poslanicima uskraćena prava na repliku, da oni to neće dozvoliti i da će pružiti otpor.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok Radomir Lazović rekao je tokom rasprave u načelu da su oni amandmanima želeli da se sredstva namenjena za izgradnju nacionalnog stadiona preusmere na izgradnju kanalizacione mreže, kao i za sanaciju divljih deponija. Prema njegovim rečima, taj poslanički klub je želeo da utiče i na bolji položaj mladih, odnosno da se neka sredstva preusmere za izgradnju novih studentskih domova, ali i da se povećaju kapaciteti postojećih.

Poslanik Ujedinjenih, Borko Stefanović, tvrdi da je vladajuća većina donela odluku da izbaci opoziciju iz skupštine, jer im je, kako je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare, onemogućeno da repliciraju, podnose dopune dnevnog reda i amandmane. On je ocenio da poslanici tome služe, a da vlast pokušava da svaku funkciju rada poslanika eliminiše.

"Na kraju se postavlja pitanje šta opozicija uopšte radi kad niti može da govori, niti da predlaže", rekao je Stefanović uz ocenu da je reč o jako opasnoj nameri koja, kako kaže, očigledno postoji.

Poslanik koalicije Moramo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta ocenio je na konferenciji da se predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić "igra sa voljom naroda".

"Orliću, pošto je to tako, imaćeš taj isti narod ovde ispred skupštine, a ako tako nastaviš i u skupštini. Imamo dovoljno snage da blokiramo rad parlamenta, kao što smo danas to uradili na pet minuta, kada god bude brutalno kršena volja naroda. Nemojte da sumnjate u to. Ima nas dovoljno", rekao je Jovanović, dodajući da "ako će nešto da ujedini opoziciju to će biti Orlić".

Dveri traže sednicu o KiM

Šef poslaničke grupe Sprskog pokreta Dveri Boško Obradović zatražio je od predsednika Skupštine Orlića da zakaže sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a pre svega o nemačko-francuskom predlogu za rešavanje pitanja KiM.

Obradović je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da je MUP Srbije na mejl adrese svih tehničkih pregleda poslao obaveštenje u kome piše da Srbija od 6. decembra prestaje da izdaje registarske tablice za gradove i opštine na Kosovu i Metohiji u sistemu registarskih tablica Srbije.

U tom obaveštenju se, prema Obradovićevim rečima, navodi da od 6. decembra na tehničkim pregledima ne može da se produži registracija, niti da se izdaje registraciona nalepnica za vozila iz gradova na KiM i to Prištine, Kosovske Mitrovice, Prizrena, Peći, Gnjilana, Đakovice i Uroševca.

On tvrdi da je to novo odricanje aktuelne vlasti od dela naše teritorije.

"Ovo je neobjašnjivo, nedopustivo i skandalozno i još jedan od elemanata priznanja nezavisisnosti Kosova", rekao je Obradović i dodao da su se njihvom zahtevu za sazivanje sednice o KiM pridružili i poslanici Srpske stranke Zavetnici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()