Skupština Srbije: Zakazana rasprava o smeni Gašića, a kvoruma nigde

Tema je i dalje na stolu, sledeći pokušaj rasprave je već sutra od 10 sati

Autor: Emilija Pešić
14.06.2023. 19:14
  • Podeli:

Sednica Skupštine Srbije koja je bila zakazana za danas, a na kojoj je trebalo da se raspravlja o smeni ministra policije Bratislava Gašića, odložena je za četvrtak, pošto nije postojao kvorum. Ni posle sat vremena pauze, u skupštinskoj sali se nije okupilo 84 poslanika koliko je bilo neophodno za nastavak rada.

Treća vanredna sednica, tri tačke dnevnog reda i dve nedelje rasprave. Na red je konačno došla poslednja tačka na spisku – predlog za glasanje o nepovrenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću. Međutim, iako tema za raspravu postoji, prebrojavanje kaže da nema ko da o temi raspravlja.

"Sednicu odlažem za jedan sat. Postarajte se za jedan sat od ovog trenutka da se vaši uvaženi narodni poslanici pojave na sednici koju ste tražili", rekao je predsednika Narodne skupštine Vladimir Orlić.

Sat vremena kasnije, poslanici su se ponovo prebrojavali, ali ih ni tada nije bilo dovoljno. Konačna računica je glasila: od ukupno 250 narodnih poslanika prisutno je 78, za kvorum je potrebno najmanje 84, jednako - ne postoje uslovi za rad.

A odgovor na pitanje ko je kriv za to što kvoruma nema – zavisi od toga koga pitate.

"Ono što smo danas videli čini mi se da je neka vrsta pokazne vežbe, treniraje strogoće da neće dati kvorum. Oni su sigurno imali tih šest – sedam poslanika koji su nedostajali da može da se krene sa ovom tačkom dnevnog reda, ali nisu hteli. Dobili su naredbu, prosto, da ne ulaze u salu i ne daju kvorum", kaže Biljana Đorđević, narodna poslanica grupe "Ne davimo Beograd - Zeleno levi klub".

"Ako vas je više od 60 potpisalo da hoće raspravu po ovoj tački dnevnog reda, kakvog smisla onda ima da vas uz svo natezanje i čekanje i pozive telefonom, sta god da smo uradili, da vas bude koliko, malo preko 40? Da čak i oni koji su potpisli neće da dođu na sednicu. Dala vam većina više od 30 poslanika za kvorum i opet nije dovoljno!", rakao predsednik Narodne skupštine.

Sednici je trebalo da prisustvuje i premijerka Ana Brnabić, ali se ipak nije pojavila. Tema je i dalje na stolu, sledeći pokušaj rasprave je već sutra od 10 sati.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()