Specijalni izaslanici Zapada u Srbiji posle Božića, tema – sporazum Beograda i Prištine

Zapadu se žuri jer se bliži godišnjica rata u Ukrajini

04.01.2023. 09:35
  • Podeli:
Gabrijel Eskobar_Gabriel Escobar_Miroslav Lajčak_Foto A.K. ATAImages Pixsell-1666251019946.webp Foto: A.K. / ATA Images / Pixsell

Posle Božića se može očekivati dolazak više izaslanika ključnih zapadnih država u Srbiju, kako bi se pojačao pritisak i ubrzalo rešavanje pitanja Kosova i Metohije, pišu današnje Novosti.

Među prvima koji će doći očekuju se Gabrijel Eskobar, Miroslav Lajčak, Jens Pletner i Emanuel Bon.

Očekuje se združena poseta specijalnih izaslanika Vašingtona i Brisela, Eskobara i Lajčaka, sa izaslanicima Pariza i Berlina, Bonom i Pletnerom.

List piše da se emisarima zapada žuri jer se bliži godišnjica početka rata u Ukrajini – 24. februar, koja je u neformalnim diplomatskim krugovima postavljena kao rok kada bi Beograd i Priština trebalo bar da se dogovore oko skica budućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Taj dokument zvanični Beograd smatra neprihvatljivim, jer u svojoj srži ima priznavanje lažne države, odnosno traži se da Srbija ne blokira prijem Prištine u Ujedinjene nacije, navode Novosti.

Pored američko-evropske četvorke, nije isključeno da u narednom periodu u Beograd dođe još jedan izaslanik zemalja Kvinte, jer i Velika Britanija takođe ima izaslanika za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.

Svoje izaslanike za region imaju i Slovenija i Grčka, a izaslanik Vlade Nemačke je i Emanuel Zaracin.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()