SPS i PUPS podržavaju rebalans budžeta: Ne slažu se oko istorijskih pitanja

Šapić je ranije danas najavio podizanje spomenika Draži Mihailoviću u parku na Terazijskoj terasi, kao i izmeštanje groba Josipa Broza Tita iz Beograda.

16.09.2024. 15:21
  • Podeli:
skupština grada beograda-66e8309742863.webp Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Raspravu na sednici Skupštine Beograda o rebalansu gradskog budžeta za ovu godinu, obeležili su danas suprostavljeni stavovi odbornika o istorijskim pitanjima i najavi za izmeštanje groba Josipa Broza Tita iz Beograda.

Odbornik Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić rekao je da podržava predloženi budžet, ali da se ne slaže sa delom obraćanja gradonačelnika Aleksandra Šapića koji se tiče istorijskog nasleđa i odnosu prema nama još uvek bliske prošlosti.

"Stavovi koje je gradonačelnik izneo nisu naša zajednička politika i predstavlja njegov lični stav. Ja razumem i prihvatam tuđe političke stavove, pa čak i kada se sa njima ne slažem, a sa ovim stavovima se apsolutno politički ne slažem", rekao je Antić na sednici Skupštine grada.

Sličan stav izneo i je i odbornik PUPS-a Stefan Krkobanić koji je rekao da će glasati za rebalans budžeta, ali da se ni on ne slaže sa stavovima gradonačelnika koji se tiču partizanskog pokreta i pokreta Draže Mihailovića.

"Nemamo mesta da vršimo reviziju istorije. Pokreti su izjednačeni još 2003. godine. Mi smo jedini narod koji ima dva oslobodilačka pokreta i iskreno ću vam reći da mi iz PUPS-a nikada nećemo podržati da neko pomisli da partizani nisu oslobodili naš Beograd i tu se u potpunosti slažem sa kolegama iz SPS, gospodinom Antićem, da svaka revizija može da dovede samo do još veće podele u društvu, rekao je Krkobabić.

Dodao je da treba da baštinimo nešto što su oba narodna solobodilačka pokreta uradila, borila se i izborila za slobodu na našem prostoru.

Šapić je ranije danas najavio podizanje spomenika Draži Mihailoviću u parku na Terazijskoj terasi, kao i izmeštanje groba Josipa Broza Tita iz Beograda.

On je rekao i da je "izmeštanje" Josipa Broza Tita iz srpskog društva započeo (nekadašnji predsednik SPS) Slobodan Milošević i dodao da to nisu učinile ni demokrate, ni naprednjaci, ni radikali.

"Nema njegovih spomenika širom Srbije, imena gradova, tako da ja mislim da će SPS ako dođe do toga da glasa, glasati sa dve ruke i dve noge za to, jer je to proces koji se završava", rekao je Šapić.


    

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()