Srbi iz Severne Mitrovice o otvaranju mosta na Ibru: "Ovo je naše i mi ne damo ni pedalj"

Za odbranu grada plaćena je visoka cena

01.05.2023. 08:32
  • Podeli:
Most na Ibru Ibar Profimed-644f5b1e26106.webp Foto: Profimedia

Uoči pregovora na najvišem nivou, 2. maja u Briselu, Priština je podržala predlog novoizabranih odbornika Skupštine Severne Mitrovice da se za saobraćaj otvori glavni most na Ibru. Tu odluku politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, ali i zvanični Beograd ocenjuju kao direktno ugrožavanje mira.

Dan nakon što je predlog odbornice Kurtijevog Samoopredeljenja dobio zeleno svetlo u Skupštini opštine Severna Mitrovica, podrška stiže i iz Prištine.

"Za odbranu grada plaćena visoka cena"

Ideju da se posle više od dve decenije za saobraćaj otvori glavni most na Ibru koji spaja većinski srpsku Severnu i većinski albansku Južnu Mitrovicu nazvali su pravednom odlukom.

"Još je napeta situacija, rukovodstvo iz Prištine radi na tome da celom šakom zauzme teritoriju i da kaže, ovo je naše i mi ne damo ni pedalj", kažu u Severnoj Mitrovici.

Navode i da ne osećaju da ni sada imaju slobodu, a kamoli kada bi se most otvorio.

Milan Radojević, bivši gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, rekao je za RTS, da je za odbranu grada plaćena visoka cena.

"Od 1999. do 2013. godine bilo je više 1.000 napada na glavnom gradskom mostu iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice. U tim napadima bilo je na stotine ranjenih Srba, a nekoliko naših sugrađana je izgubilo život braneći grad i sever. Odluku o otvaranju mogu doneti samo Srbi, koji su skupo platili da bi živeli u severnom delu Kosovske Mitrovice", rekao je Radojević.

Kfor za političko rešenje

Odluka o otvaranju mosta koji povezuje dve opštine je pitanje koje mora da se reši političkim dijalogom - poručuje KFOR u odgovoru prištinskom listu Nacionale:

"Kfor nastavlja da pruža neophodnu bezbednosnu podršku kako bi diplomatski napori, koje predvodi Evropska unija, mogli da napreduju."

Bez ZSO nema drugih razgovora

U njih se svrstava i sastanak lidera dve strane u utorak u Briselu. U fokusu nove runde dijaloga biće Deklaracija o nestalima i Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom - saopštio je Brisel.

"Bez formiranja Zajednice srpskih opština nema dalje implementacije sporazuma. Prvo to, pa onda može da se razgovara o drugim stvarima. To je za njih veliki trn u oku, zato je važno da budemo pametni i radimo sve da sačuvamo mir", naveo je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Bez velikih očekivanja

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ističe da nema velikih očekivanja kada su u pitanju pregovori, pre svega zbog, kako kaže, neiskrenog odnosa Prištine kada su u pitanju preuzete obaveze.

"Ako je neko očekivao da će se Srbija oduševiti što se 10 godina od potpisivanja počinje razgovor o implementaciji onoga što je bila obaveza Prištine i formiranje ZSO, to se, naravno, neće desiti. Ako tome dodamo i represiju koju sprovodi režim Aljbina Kurtija prema Srbima, posebno na severu KiM u prethodnih nekoliko meseci, onda možete i da razumete položaj Srba", rekao je Simić.

Uz posredovanje zapadnih zvaničnika, dve strane su se krajem februara u Briselu usaglasile oko teksta sporazuma o putu ka normalizaciji, dok je sredinom marta u Ohridu dogovoren Aneks za njegovu implementaciju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()