Srbi napuštaju institucije KiM, Rakić podneo ostavku u prištinskoj vladi

Predstavnici Srba podneli su ostavke na mesto poslanika u Skupštini, gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, kao i svi zaposleni u institucijama na Kosovu

05.11.2022. 13:30
  • Podeli:

Na sastanku političkih i institucionalnih predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji odlučeno da Srbi napuste sve političke institucije – skupštinu, vladu i četiri opštine, kao i u pravosudne organe, policiju i administraciju na Kosovu, izjavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Te odluke će biti na snazi dok Priština ne počne da poštuje sporazume i pravo, dok ne povuče odluku o tablicama i formira Zajednicu srpski opština, rekao je Rakić posle sastanka predstavnika Srba sa severa KiM u Zvečanu.

On je pozvao Prištinu da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i drugih akta koji su zaključeni u okviru dijaloga koji Beograda i Priština vode na osnovu mandata Generalne Skupštine UN i u uz podsredovanje EU.

Priština konstantno ruši međunarodno pravo i sporazume postignute u Briselu:

"Počevši od kršenja slobode kretanja, upada ROSU, izgradnje policijskih baza, sudskih progona zbog političke reči, zabrane prava glasa i pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe zabranom vakcinacije, skrnavljenja grobova", rekao je predsednik Srpske liste.

Goran Rakić je podneo ostavku na mesto ministra za zajednice i povratak u vladi u Prištini, dok su i ostali predstavnici Srba podneli ostavke na mesto poslanika u Skupštini, gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, kao i svi zaposleni u institucijama na Kosovu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je potvrdio da svi poslanici podnose neopozivu ostavku, kao i da je grupa je policajaca simbolično skinula uniforme kosovske policije.

Usvojeni zaključci

Rakić je posle sastanka preneo zaključke koji su na njemu usvojeni:

"Pod jedan, Priština konstantno ruši međunarodno javno pravo i Briselski sporazum i pozivamo je da se vrati poštovanju međunarodnog javnog prava i briselskog sporazuma i drugih akata iz dijaloga BG - PR koji su zaključeni, koji se vodi na osnovu mandata Generalne skupštine UN i uz posredovanje EU", naveo je Rakić.

"Pod dva, kaže, srpski narod izložen je neprestanom teroru i svakom vrstom nasilja institucija u Prištini i nezakonitim jednostanim aktima, od kršenje slobode kretanja, nasilnih upada na sever KiM specijalnih jedinica, do izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpirnoj privatnoj imovini naših građana."

"Preko etnički motivisanih sudskih progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu i pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe i uskraćivanjem vakcinacije i lekova za Srbe na severu KiM, što je praćeno svakodnenim napadima na naš narod na KiM i svetinje i groblja", naveo je on.

Odluke o napuštanju i suspenziji ostaju na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno pravo i sporazume dogovorene u Briselu, istakao je predsednik Srpske liste.

Ostavke sudija i gradonačelnika

Sudija Apelacionog suda i člana Sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić je u ime sudija Osnovnog suda u Mitrovici i odeljenja apleacionog suda u Prištini i administrativnih radnika i tužioca Osnovno tužilaštva u Mitrovici i amdinistrativnih radnika tužilaštva – podneo ostavke na sva mesta sudija, tužioca i administartivnih radnika.

Gradonačelnici opšitna sa severa – Severne Mitrovice, četiri opštine neopozivo podnose ostavke na mesto gradonačelnika zajedno sa predsedavajućim skupština i odbornicima, izjavio je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, naovodeći da će one biti verifikovane po hitnom postupku na sednicama koje će održati u njihovim opštinama u nedelju.

Šef reginalne operative u policiji za Sever kapetan Aleksandar Filipović je rekao da su policajci doneli zajedničku odluka da podnesu ostavke u kosovskoj policiji i da stanu uz svoj narod.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()