Srbija izglasala promenu Ustava, najveći gradovi rekli "Ne"

Rok za objavljivanje konačnih rezulata referenduma ističe u petak u 20 časova

17.01.2022. 13:18
  • Podeli:
srpska-zastava-pixell.jpg Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Na referendumu o promeni Ustava Srbije, održanom u nedelju, 59,71 odsto izašlih birača glasalo za potvrđivanje Akt o promeni Ustava. Protiv izmena najvišeg pravnog akta u delu u kome se on odnosi na pravosuđe bilo je 39,26 odsto glasalih, saopštila je Republička izborna komisija.

Prevedeno u brojeve, to znači da je za odgovor "Da" glasalo 1.170.406, dok je "Ne" zaokužilo 769.481 birača. Na referendum je izašlo ukupno 1.960.010 glasača, što predstavlja 30,65 odsto upisanih u birački spisak, saopštio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Ovi preliminarni rezultati dobijeni su na osnovu obrađenog materijala sa 98,79 odsto biračkih mesta. Oni predstavljaju presek stanja od ponedeljka u 11.30 časova i nisu konačni, ali budući na visok uzorak obrađnog biračkog materijala, veoma su blizu njima.

Najveći gradovi glasali "Ne"

U Beogradu, gde je obrađeno ukupno 99,67 odsto glasačkih mesta, na referendum je izašlo 432.920 birača. Izmene Ustava je podržalo 44,36 procenata, dok je protiv njih glasalo 54,8 odsto građana.

Birači su se o promeni Ustava negativno izjasnili i u Nišu, u kome je "Da" na glasačkom listiću zaokružio 45,98 odsto izašlih, dok se za "Ne" opredelilo 53,28 odsto Nišlija, pokazli su podaci Izborne komisije u tom gradu.

Prema preliminrnim rezultatima, većinsko raspoloženje protv promene najvišeg pravnog akta države pokazali su i Novosađani, koji su, na osnovu podataka sa 86 odsto obrađenih biračkih mesta, sa 53 odsto podržali odgvor "Ne", dok je "Da" reklo njih 46 odsto, preneo je portal 021.rs.

Rok za objavljivanje konačnih rezulata referendum o promeni Ustava je 120 sati i ističe u petak 21. januara u 20 časova. Nakon zvaničnog proglašenja, rezultati prema procedure, moraju da budu potvrđeni i u parlamentu.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()