Srbija kupila novu rezidenciju u Njujorku vrednu osam miliona dolara

Do kupovine je došlo nakon prodaje njujorške vile koja je bila u vlasništvu nekadašnje Jugoslavije, za koju kupac prošle godine platio 50 miliona dolara

Autor: Web UNA Srbija
05.01.2023. 15:50
  • Podeli:
Rezidencija Srbije_Njujork_Foto PrtScr Google Maps-63b6e3c47b65e.webp Foto: Google Maps

Republika Srbija je u Njujorku kupila novu rezidenciju za svoju Stalnu misiju pri Ujedinjenim nacijama. Reč je o u gradskoj kući sa početka 20. veka koja se nalazi u Marej Hilu, četvrti na istočnoj strani Menhetna, na adresi 35. Istočna ulica 22.

Objakt je ranije bio dom Kluba kolekcionara, mesto koje je okupljalo ljubitelje poštanskih markica, u čijem vlasništvu je bio od 1937. godine. Srbija je tu petospratnu rezidenciju kupila za 7,9 miliona dolara, prema gradskoj imovinskoj evidenciji podnetoj u utorak, piše Njujork post.

Do kupovine je došlo nakon prodaje vile koja je bila u vlasništvu nekadašnje SFR Jugoslavije, za koju kupac krajem septembra prošle godine platio 50 miliona dolara.

Vila u kojoj se skrivao Tito

Šestospratna vila na Petoj aveniji 854, imala je prozore otporne na metke i posedovala špijunsku opremu iz doba Hladnog rata. Tu se, navodno, Josip Broz Tito skrivao nakon pokušaja atentata 1963. godine.

Kuća je ostala u vlasništvu bivše Jugoslavije do izbijanja rata 1992. godine, ali kasnije nije mogla biti oglašena na prodaju dok sve države naslednice bivše zemlje, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Severna Makedonija i Slovenija, nisu pristale na uslove njene prodaje.

Rezidencija već u upotrebi

U prodaji nekadašnje rezidencije države naslednice je zastupao Tristan Harper iz kompanije za trgovinu nekretninama "Daglas Eliman", koji je potom zastupao i Srbiju u kupovini nove rezidencije. Srbija, prema pisanju Njujork posta, pregovara o kupovini još jedne zgrade u Njujorku.

Zvaničnici srpske vlade su se već uselili u novu zgradu, prenosi N1, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tamo prisustvovao sastancima tokom Skupštine Ujedinjenih nacija u septembru.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()