Srbima sa KiM sa pasošima Koordinacione uprave i dalje će biti potrebne vize za EU

Prijava prebivališta u nekom od mesta u centralnoj Srbiji jedini je način da kosovski Srbi dobiju pasoš sa u zemlj članice EU mogu da putuju bez viza

19.04.2023. 20:35
  • Podeli:
Pasoš Srbije-639b324d8760e.webp Foto: Profimedia

Za Srbe na Kosova i Metohije, sa pasošima koje godinama izdaje Koordinaciona uprava u Beogradu, neće važiti vizna liberalizacija i oni neće moći da putuju u zemlje Šengen zone bez viza.

Oni građani sa KiM koji poseduju srpske pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava u Beogradu, iako Srbija ima bezvizni režim sa Evropskom unijom od 2009. godine, ne mogu da putuju u zemlje Šengen zone bez viza. EU je zatražila njhovo izuzimanje od vizne liberalizacije.

"To je birokratsko pitanje. Nažalost, 2005. godine kada je Srbija ulazila u proces vizne liberalizacije, zatraženo je da se posebnom uredbom donese odluka o formiranju Koordinacione uprave, tela koje izdaje pasoše državljanima Srbije sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji. Tada je EU to tražila zbog, kako su oni naveli, opasnosti od ilegalne migracije, zbog toga što Srbija ne može da garantuje tačnost podataka koja se nalaze u tim ličnim dokumentima, zbog toga što nema izvršnu vlast, posebno policiju na teritoriji Kosova", kaže Milica Andrić Rakić iz NVO "Nova društvena inicijativa", koja je radila i istraživanje na ovu temu.

Prijava prebivališta u nekom od mesta u centralnom delu Srbije je jedini način da Srbi sa Kosova i Metohije dobiju pasoš koji izdaje neka od policijskih uprava u Srbiji, pa samim tim ne bi morali u redove za vize, ali to znači da moraju i da zaista žive na prijavljenoj adresi, jer policija tri meseca to proverava.

"Kao neko ko je rođen na Kosovu i Metohji i sa rođenjem treba da stekne osnovna prava na lični dokument zagarantovan Ustavom, uskraćena sam, kao i svi Srbi koji ovde i dalje žive. Diskriminacija je nešto sa čim su se Srbi na ovim prostorima srodili. Osim što smo uskraćeni da putujemo, to sa sobom povlači i mnogo drugih stvari, mogućnost obrazovanja, lečenja, rada, turističkih putovanja, upoznavanja sa drugim kulturama i sve to u 21. veku u kolevci civilizacije zvanoj Evropa", kaže za Tanjug Milena Zdravković iz Lapljeg Sela kod Gračanice.

Posle sastanka sa Srbima i njihovim političkim predstavnicima u Raški, 13. aprila, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da od početka Briselskog dijaloga srpska strana insistira da se taj problem reši.

"To je bilo pitanje koje smo postavljali od početka i nikada nam to nisu dali, upravo zbog njihove želje da pokažu da je Kosovo suverena država, nezavisna država i zato su to odbijali, ali sada smo u okviru dijaloga već na prvoj onoj sesiji baš to pitanje pomenuli, kada su oni počeli da govore o viznoj liberalizaciji. Mislim da je gotovo nemoguće da isključe Srbe sa Kosova i Metohije, a koji ne žele da budu nečiji tuđi državljani, tako da ćemo nekakvo rešenje da tražimo i verujem da ćemo uspeti da ga nađemo", rekao je Vučić u Raški, odgovarajući na pitanja novinara. On je dodao da se očekuje da se taj problem reši, možda do kraja godine.

Odobravanje vizne liberalizacije za građane koji imaju tzv. kosovske pasoše, ne menja status Srba koji po svoje pasoše, bilo gde da žive na Kosovu i Metohiji, moraju u Beograd. Ako žele da putuju u zemlje Šengen zone, oni moraju u redove za vize, opet u Beograd ako putuju u one države koje nisu priznale tzv. Kosovo, a u Skoplje ili Tiranu, za one koje su priznale takozvanu kosovsku državnost.

Bez viza će, kao i u prethodnoj deceniji, moći samo u Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i Tursku, gde mogu i sa ličnim kartama, bilo srpskim, bilo kosovskim, ili da uzmu takozvane kosovske pasoše, u kojima pod stavkom državljanstvo piše – "Kosovar".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()