Šta prištinska opozicija zamera Kurtiju: Kosovo izgubilo priznanje, a dobilo SZO

'Sve osim priznanja – bio je cilj Srbije. Sve osim priznanja ima ovaj sporazum, koji su strane već prihvatile. Prihvaćeni dokument predviđa i primenu svih dosadašnjih sporazuma – uključujući Zajednicu – kao i poseban status SPC', smatraju u DSK

28.02.2023. 11:57
  • Podeli:
kurti profimedia-0735097675-1668512245861.webp Foto: Profimedia

Predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka Albanaca u Prištini ocenili su da dokument iz Brisela ne donosi međusobno priznanje, što je po njima glavni kriterijum za normalizaciju odnosa sa Beogradom, a da sa druge strane omogućava formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići smatra da je Priština izgubila priznanje i dobila Zajednicu.

"Mora se glasno i jasno reći: već je zvanično evidentno da evropski predlog ne predviđa međusobno priznanje kao glavni kriterijum za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, i otvaranje evropske perspektive za našu državu", napisao je u komentaru na Fejsbuku Krasnići.

On je ocenio je da je kosovoski premijer Aljbin Kurti "pogrešnim postupcima i politikom nepovratno degradirao proces dijaloga", prenosi RTS.

"Shodno tome, omogućio je uklanjanje konačnog sporazuma usredsređenog na uzajamno priznavanje i doneo zemlji privremeni sporazum sa Udruženjem u centru", napisao je Krasnići.

Predsednik Alijanse za budućnost Ramuš Haradinaj takođe je na Fejsbuku naveo da "sporazum predstavlja faktičko prihvatanje nezavisnosti Kosova, čime se vraća politička i bezbednosna normalnost".

Demokratski savez Kosova u reakciji takođe ističe činjenicu da dogovor u Briselu ne sadrži međusobno priznanje.

"Iz izjave premijera o ovom sporazumu koji je već usaglašen, ali još nije predstavljen Skupštini Kosova, potvrđena je zabrinutost DSK, koja je već objavljena. Ovaj sporazum nije konačan i ne sadrži međusobno priznanje. Štaviše, zadržava dvosmislenost u tumačenju političkog statusa dve države", navodi se u saopštenju DSK i ističe da je "to bio cilj Srbije".

"Sve osim priznanja – bio je cilj Srbije. Sve osim priznanja ima ovaj sporazum, koji su strane već prihvatile. Prihvaćeni dokument predviđa i primenu svih dosadašnjih sporazuma – uključujući Zajednicu – kao i poseban status SPC. Premijer samo treba da se usaglasi o datumu osnivanja Zajednice, pošto je on, prihvatajući primenu preliminarnih sporazuma, pristao na njeno osnivanje", navodi se u saopštenju.

"Zaključak između izbora takvog sporazuma i eventualne izolacije Kosova je odgovornost premijera", navodi se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()