Šta Srbija može da uradi protiv poteza Aljbina Kurtija: Diplomatska ofanziva koja ima crvene granice

Matić je napomenuo da Beograd nikako ne sme da pređe crvenu liniju i podlegne pritiscima onih koji pozivaju da se proglasi okupacija

13.09.2024. 11:57
  • Podeli:
Tan2024-09-0620042137_2 kosovo merdare kim  Aleksandar Nićiforović-66dbed4e90f90.webp Foto: Tanjug/ Aleksandar Nićiforović

Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić ocenio je danas da Beograd mora da pokrene široku diplomatsku ofanzivu i predstavi čitavom svetu šta svakodnevno trpe Srbi na KiM, kako bi ih zaštitio, kao i da razmotri da li ima prostora da pojača politički pritisak na Prištinu.

"Na primer zatvaranje administrativnih prelaza koje prelaze prevashodno Albanci, može da bude jedna od mera s tim što bi i sa tom merom Srbija navukla pritisak, ali možda da ga na neko vreme izdržimo, kako bismo izvršili pritisak na (premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija da se vrati za pregovarački sto", ocenio je on za Tanjug. 

Matić je napomenuo da Beograd nikako ne sme da pređe crvenu liniju i podlegne pritiscima onih koji pozivaju da se proglasi okupacija i Srbija uđe u vojni sukob sa NATO-om.

Komentarišući to što je Kurti kao uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine tražio izručenje 45 osoba koje je prištinsko specijalno tužilaštvo optužilo za oružani sukob u Banjskoj 24. septembra prošle godine, Matić kaže da Srbija treba da ima kontra uslov kako bi se taj Kurtijev uslov poništio.

"Ako je on podigao uloge, ja mislim da mi to moramo da pratimo do određene mere i da ne pređemo crvenu liniju", poručio je on.

Matić kaže da iako potencijal za izbijanje sukoba na KiM uvek postoji, on smatra da ne postoji realna opasnost od izbijanja otvorenog sukoba zato što bi to dovelo da aktivnijeg mešanja Kfora i zapadnih zemalja, što je, smatra, crvena linija koju Kurti ne sme da pređe.

"Upravo zato on svoj teror sprovodi pod maskom i u foliji institucionalnog terora, sprovođenja nekakve kvazi zakonitosti na KiM. Ako bi prešao tu liniju i ako bi krenuo otvoreno da proteruje Srbe, da vrši etničko nasilje širokih razmera to bi bila crvena linija kada bi Kfor intervenisao", smatra Matić. 

Iako zbog toga smatra da ne postoji opasnost od širokog sukoba, Matić kaže da ovo što se trenutno dešava na KiM nije ništa manje opasno ukoliko se posmatra efekat Kurtijevog terora a to je da Srbi masovno napuštaju KiM zbog institucionalnog pritiska Kurtijevog režima.

"Za nas je efekat isti kao da je u pitanje otvoreni pogrom. Upravo zato moramo da podignemo uloge na višu lestvicu, ali opet moramo da vodimo računa da ni mi ne pređemo crvenu liniju jer onaj ko je bude prešao snosiće odgovornost i biće okrivljen od strane međunarodne zajednice za sve posledice", dodao je Matić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()