'Stanje na KiM je sve više bezbednosno, a ne političko pitanje'

I pored toga što Srbija i NATO drugačije gledaju na tenzije na severu KiM, Vučić smatra da je Priština mogla odgovornije da reaguje kada je bilo napada i ranjavanja Srba sa KiM

19.07.2023. 19:32
  • Podeli:
Aleksadar VUčić_Jens Stoltenberg_Foto PrtScr Tanjug-64b81db3b096e.webp Foto: Prtintscreen / Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras uoči sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je zabrinut razvojem događaja na Kosovu i Metohiji, i to ne samo na severu već na celoj teritoriji.

"Ne želim da igram igru svaljivanja krivice, ali ovo je veoma važno za nas jer počinje sve više da bude bezbednosno pitanje, a ne političko'', rekao je Vučić.

On je rekao da i pored toga što Srbija i NATO drugačije gledaju na tenzije na severu KiM, smatra da je Priština mogla odgovornije da reaguje kada je bilo napada i ranjavanja Srba sa KiM, jer tu nije bilo nikakve istrage.

"Istovremeno ima potpuno proizvoljnih i arbitrarnih hapšenja Srba, to je nešto što smeta, ugrožava i brine srpski narod gde god da živi", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ima profesionalni odnos sa snagama NATO-a na KiM, odnosno sa Kforom, koji je  na "profesionalan i obazriv način" tretirao Srbe na KiM, i pozvao Kfor da u okviru rezolucije 1244 nastavi da pruža sigurnost i bezbednost Srbima na KiM, zato što je u poslednjih šest meseci najmanje šestoro Srba upucano od strane tzv. kosovskih snaga.

"Srećom, nijedan Albanac nije pogođen ili povređen, što pokazuje ko šta radi", ocenio je predsednik Srbije.

On je istakao da Srbija želi mir i stabilnost i da želi da održi iskrene odnose sa SAD.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()