Stano: Na agendi nove runde dijaloga primena Ohridskog sporazuma i dogovor o napretku

U Briselu će sutra na tehničkom nivou biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine

23.10.2024. 13:04
  • Podeli:
brisel lajčak petković bisljimi-6601aa2a31817.webp Foto: X/@MiroslavLajcak

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da je na dnevnom redu sutrašnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu na nivou glavnih pregovarača potreba da "hitno počne primena Ohridskog sporazuma" i da se obe strane "konačno dogovore" oko napretka u dijalogu. 

"O sastanku glavnih pregovarača sa Kosova i Srbije sutra u Briselu u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, mogu samo da kažem da je na dnevnom redu, kao i ranije, potreba da se hitno počne sa primenom Ohridskog sporazuma i potreba da obe strane konačno mogu da se dogovore oko napretka u dijalogu", rekao je Stano na brifingu za novinare na pitanje Tanjuga šta će biti na agendi sutrašnjeg nastavka dijaloga.

Na pitanje Tanjuga da li će biti trilateralnog sastanka Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, on je rekao da se EU uvek trudi da zadrži uobičajeni scenario, ali da trilateralni sastanak "u velikoj meri zavisi od spremnosti obe strane da se sastanu u takvom trilateralnom formatu".

Lajčak je i nedavno izjavio da je "vreme da ozbiljno počne implementacija" sporazuma o normalizaciji odnosa.

Beograd bi na novoj rundi dijaloga trebalo da predstavlja direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Petar Petković, a Prištinu njen glavni pregovarač Besnik Bisljimi. 

Poslednji put glavni pregovarači Beograda i Prištine odvojeno su se sastali 17. septembra sa Lajčakom u Briselu, ali tada nije održan trojni sastanak u okviru dijaloga, koji se vodi uz posredovanje EU.

Petković je tada izjavio da do trojnog sastanka sa Prištinom nije došlo jer je to odbio Bisljimi zbog toga što je delegacija Beograda insistirala na temama kao što su ZSO, poštanske usluge i pitanje primene sporazuma o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()