Stano: Odmah deeskaliralati situaciju na KiM, EU neće prihvatiti dalje jednostrane akcije

EU smatra da nedavni izbori na severu KiM ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani, istakao portparol Evropske komisije

26.05.2023. 19:34
  • Podeli:
Peter Stano Alexandros Michailidis  Shutterstock com-644bbe27cd629.webp Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock.com

Evropska unija najoštrije osuđuje današnje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu Kosova i Metohije i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju, izjavio je portparol Evropske komisije Peter Stano.

"Evropska unija snažno osuđuje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština. Žalimo i zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat", rekao je Stano novinarima u Briselu.

On je dodao da EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, te da očuvanje mira i bezbednosti na terenu treba da bude prioritet.

Stano je ponovio da EU smatra da nedavni izbori ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.

"Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba, uz posredstvo EU", zaključio je Stano.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()