Starović: Ono što se dešava na KiM nekarakteristično za Evropu 21. veka

Starović kaže i da je i u zapadnom delu međunarodne zajednice sazrela svest o tome da je Kurti neko ko pravi probleme

30.06.2023. 09:52
  • Podeli:
Tan2022-12-2017360612_7 Nemanja Starović Tanjug Rade Prelić-63cf94e692196.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je danas da je ono što se trenutno dešava na severu Kosova i Metohije nešto što je potpuno nekarakteristično za Evropu 21. veka, što nigde drugo ne možemo da vidimo, kao i da je reć o pokušaju instaliranja nekakve apsolutno nedemokratske uprave.

Starović je rekao za RTS da situacija na KiM nije dobra i da smo suočeni sa velikim izazovima.

"Ali moram da iskoristim priliku da iskažem i svoje divljenje i svoju podršku našim sunarodnicima koji na severu Kosova i Metohije više od mesec dana protestuju na jedan miran, demokratski način, a u cilju zaštite svojih osnovnih ljudskih i političkih prava", rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, oni iskazuju veliku odlučnost, ali i odgovornost. 

"Dakle, ono što se danas dešava na severu Kosova i Metohije je nešto što je potpuno nekarakteristično za Evropu 21. veka. Govorimo o lažnim gradonačelnicima koji su izabrani sa jedan ili dva odsto glasova, a to se čini uz jednu apsolutno prekomernu silu, uz stotine pripadnika specijalnih militarizovanih monoetničkih albanskih snaga kosovske policije. Tome mora doći kraj i zato je bitna ta odlučnost i volja srpskog naroda da se na demokratski način tome odupru", rekao je Starović.

Kada je reč o privremenim institucijama samouprave u Prištini, Starović ukazuje da postoji jedan rigidan pristup koji je apsolutno nedemokratski i u nesaglasju sa standardima moderne ili savremene Evrope, a da je na onima koji čine političku podršku Kurtiju je da konačno sprovedu jedan odlučan pritisak kako bi se od takvog pristupa odustalo.

Na pitanje kako EU i SAD gledaju na dešavanja na Kosovu i Metohiji, Starović navodi da je odgovornost država Kvinte izuzetno velika s obzirom da su oni podržavali Kurtija u jednoj sekvenci događaja i u nekim potezima koje povlači, počevši od podrške organizaciji upravo takvih nelegitimnih izbora.

"Govorimo čitavom izborom procesu o podršci tome da se i pored izbornih rezultata, izlaznost bila 3,47 odsto na severu KiM, u sve četiri opštine, kada govorimo o srpskom stanovništvu, svega 0,029 odsto - one su uprkos tome podržale proglašenje izbornih rezultata pa čak i polaganje zakletve tih nelegitimnih gradonačelnika, da bi tek na koncu, kada je Kurti odlučio da uz upotrebu prekomerne sile instalira te nelegitimne gradonačelnike i opštinske zgrade, svoju podršku povukle", istakao je Starović.

Starović navodi i da je šteta već načinjena, ali da je na njima da se ta šteta sanira i napominje da već mesec dana oni ne uspevaju u tome.

"Ja ne dovodim u pitanje njihovu dobro volju, ali je očigledno da odsustvo konkretnih realnih mera na neki način služi kao dalje ohrabrenje Aljbinu Kurtiju da nastavi sa svojim jednostranim potezima", rekao je on.

Starović kaže i da je i u zapadnom delu međunarodne zajednice sazrela svest o tome da je Kurti neko ko pravi probleme i koga je potrebno urazumiti, ali da još uvek ne postoji spremnost za povlačenjem nekakvih konkretnih poteza i sprovođenjem nekih realnih mera.

"Ono što smo mogli da čujemo to su mere koje su prilično bezube. Niti će se Aljbin Kurti, niti neki njegov prosečni pristalica na prostoru Kosova i Metohije previše uzbuditi zbog toga što je otkazan nekakav politički sastanak na visokom nivou, ili što će doći do odlaganja, implementacije određenih finansijskih aranžmana sa EU. To običnim ljudima i onima koji ga podržavaju Kurtija nije blisko niti jasno", objasnio je Starović.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()