Stejt department: Alen je na sastanku s Vučićem istakla značaj napretka u dijalogu

Naglašene su i mogućnosti za jačanje kulturnih i obrazovnih veza između srpskog i američkog naroda

15.05.2024. 16:51
  • Podeli:
elizabet alen, aleksandar vučić - foto Printscreen Instagram buducnostsrbijeav-6644cb6147009.webp Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Državna podsekretarka SAD za javnu diplomatiju i javne poslove Elizabet Alen razgovarala je danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o globalnim pitanjima i napretku Srbije ka većoj integraciji u EU, uključujući i plan za rast zapadnog Balkana, saopštio je Stejt department.

Alen je istakla značaj kontinuiranog napretka ka normalizaciji odnosa sa Prištinom kroz dijalog uz podršku EU, navedeno je u saopštenju. 

Ona je podvukla važnost nastavka saradnje u borbi protiv pretnji evropskoj i regionalnoj stabilnosti, kao što su napad Rusije na Ukrajinu i "nastojanja Kremlja da širi dezinformacije".

Alen je, takođe, naglasila mogućnosti za jačanje kulturnih i obrazovnih veza između srpskog i američkog naroda, uključujući i najavljeno otvaranje Američkog centra u Beogradu 2025. godine, stoji u saopštenju.

Alen je potpisala memorandum o razumevanju za Američki kulturni centar (ARC) u zgradi Ložionica u Beogradu na vodi, koji je posetila zajedno sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić.

U saopštenju se navodi da će ARC kao višenamenski prostor nuditi resurse, radionice, predavanja i prilike za regionalne događaje poput konferencija i obuka.

Dodaje se da će ARC biti glavno mesto za kulturne i obrazovne programe ambasade SAD, doprinoseći javnom angažovanju SAD u Srbiji "sa dugoročnim ciljem podizanja međuljudskih veza između SAD i Srbije".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()