Stoltenberg: Važno je smanjiti tenzije na severu KiM, obe strane da se uzdrže se od eskalacije

On je podsetio da je zbog porasta tenzija povećano ljudstvo KFOR sa još 500 pripadnika

19.07.2023. 19:58
  • Podeli:
Jens Stoltenberg_Foto Reuters-64b8204228fe6.webp Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je večeras u Briselu, uoči sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je važno da se smanje tenzije na severu Kosova i Metohije.

"KFOR je kao što znate mirovna misija NATO koja je već godinama prisutna na Kosovu u okviru mandata koji je dobila od Ujedinjenih nacija. Mi sprovodimo našu misiju kako bismo obezbedili sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja pripadnicima svih zajednica. Naše snage su napadnute u maju, trojica naših pripadnika su tada ozbiljno povređena i to je neprihvatljivo", naglasio je Stoltenberg u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Vučićem u sedištu NATO u Briselu.

On je podsetio da je zbog porasta tenzija povećano ljudstvo KFOR sa još 500 pripadnika i istakao da će snage KFOR nastaviti da sprovode svoju misiju u okviru mandata UN.

"Važno je da se smanje tenzije i stoga pozivamo obe strane da to učine i uzdrže se od akcija koje bi dovele do eskalacije. Smatramo da je jedini ispravan put aktivno učešće u dijalogu u kojem posreduje EU, a NATO ga podržava. Srbija je već dugo pouzdani partner NATO i uvereni smo da će se angažovati u tom dijalogu na konstruktivan način", rekao je Stoltenberg.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()