Sud za zločine OVK odbio devet osoba da budu svedoci protiv Tačija

U sudskom postupku protiv Tačija i njegovih saučesnika učestvuje i 141 žrtva zločina OVK

27.09.2023. 14:05
  • Podeli:
hašim tači profimedia-1664559151494.webp Foto: Profimedia

Pred sudom za ratne zločine terorističke OVK u Hagu danas je završen septembarski deo suđenja u procesu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija i ostalih optuženih za ubistva oko 100 i ranjavanje oko 400 civila tokom rata na Kosovu i Metohiji. Iskaz su dala još dva zaštićena svedoka tužilaštva, a njihovo saslušanje odvijalo se na sednicama zatvorenim za javnost.

Prema kratkom rezimeu koji je pročitan u sudnici, jednog od ovih svedoka su 1998. godine pritvorili pripadnici OVK. Neki od članova njegove porodice ubijeni su nakon pritvora.

Veće kojim predsedava sudija Čarls Smit odbilo je prijavu devet osoba koje su naknadno, nakon zaključenja roka, izrazile želju da u procesu učestvuju kao žrtve.

Iako su naveli da su imali opravdan razlog zbog čega se do sada nisu obratili sudu, odnosno specijalizovanoj službi za učešće žrtava, i da je u inetersu pravde da njihove prijave budu prihvaćene, sudija Smit je obrazložio da je rok za prijavu istekao 15. februara.

Panel je, kako navodi sud, odbio da razmotri osnovanost tih zahteva pošto je rok za njihovo podnošenje u ovom slučaju istekao i nije pokazan valjan razlog da se oni priznaju kao validni u skladu sa pravilima postupka. Međutim, sud je takođe naveo da služba za učešće žrtava može ponovo podneti izveštaj sa određenim dodatnim informacijama.

U sudskom postupku protiv Tačija i njegovih saučesnika učestvuje i 141 žrtva zločina OVK. Njih zastupa britanski advokat Sajmon Loz.

Sud je u ovom procesu do sada saslušao ukupno 27 svedoka.

Gotovo svi do sada saslušani svedoci iskaze su dali pod pseudonimom. Pod punim imenom i prezimenom o teroru koji je preživela, kao i o ubistvu sina i supruga, svedočila je jedino Srpkinja Dragica Božanić.

Suđenje se nastavlja 9. oktobra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()