Švajcarska produžava mandat svojim vojnicima na Kosovu do 2026.

Švajcarska vojska od oktobra 1999. učestvuje u misiji Kfor na Kosovu, a do sada je maksimalan broj njenih pripadnika bio 195

24.11.2022. 13:34
  • Podeli:
Švajcarska vojska_Foto Reuters-1669293045557.webp Foto: Reuters / Ilustracija

Švajcarska vlada je donela odluku da produži mandat svojim vojnicima u sklopu Kfora na Kosovu na još tri godine.

Vlada je ostavila mogućnost da tokom trajanja mandata može da poveća broj vojnika za maksimalno dodatnih 30, kako bi vojska bila u stanju da odgovori na dodatne izazove Kfora.

Odluku vlade, pošto se radi o oružanom učešću u misiji, i pošto traje duže od tri nedelje i obuhvata i više od 100 pripadnika vojske, mora da odobri skupština.

Švajcarska vojska od oktobra 1999. godine učestvuje u misiji Kfor na Kosovu. Do sada je maksimalan broj pripadnika švajcarske vojske bio 195.

U saopštenju vlade se ističe da je trenutno situacija na Kosovu stabilna, ali da je krhka, zbog čega mora biti nastavljena misija Kfor sve dok odnosi Srbije i Kosova ne budu normalizovani.

Uz to, navodi se u saopštenju, agresija Rusije na Ukrajinu povećala je bezbednosne rizike u Evropi, uključujući i Zapadni Balkan. Prema odluci vlade, mandat za učešće švajcarske vojske u Kforu treba da se produži do 31. decembra 2026. godine.

Skupština je na leto 2020. produžila mandat do 31. decembra 2023. godine.

Švajcarska ima direktan interes za mirom i stabilnošću na Kosovu i Balkanu, navodi se u saopštenju. Uz to učešće je, dodaje se, važno pošto Švajcarska analizira jačanje saradnje sa NATO.

Zbog aktuelne situacije na istoku Evrope članice NATO bi mogle biti prinuđene da pojačaju svoje prisustvo u tom delu kontinenta, pa je bitno, navodi se u saopštenju, da Švajcarska bude spremna da pošalje više vojnika u misiju Kfor, ako druge zemlje smanje svoj kontingent.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()