Tri scenarija za Rio Tinto: Vlast razmišlja o moratorijumu na iskopavanje litijuma

Traži se rešenje koje bi nanelo „najmanju štetu“ Vučićevom rejtingu

11.01.2022. 16:29
  • Podeli:
rio_tinto_pixsell-1664287341946.webp Foto: Miloš Tešić/Pixsell

Vlast u Srbiji je obelodanila da razmišlja o poništavanju dozvola kompaniji Rio Tinto za iskopavanje litijuma, a sada izgleda odlazi i korak dalje zbog stava da na neko vreme uvede moratorijum na eksloataciju te rude.

Dok Pokret "Kreni-promeni" i Savo Manojlović za 20. januar najavljuju sakupljanje potpisa u cilju da se se onemogući eksplotacija litijuma u Srbiji, vlast ima nekoliko scenarija u rukavu, navodi Demostat.

Prema nezvaničnim saznanjima Demostata, kako se bliže izbori, sve više se razmišlja o scenariju koji bi doneo „najmanju štetu“ Vučićevom rejtingu. Zbog toga, ne isključuje se ni mogućnost da Srbija okrene leđa englesko-australijskoj kompaniji Rio Tinto, odnosno da za iskopavanje rude jadarit (kombinacije litijuma i bora) bude pronađena neka pogodnija svetska kompanija.

"Takav ishod ne bi zadovoljio javnost koja traži totalnu zabranu iskopavanja litijuma", tvrde izvori Demostata.

Kao druga opcija pominje se mogućnost da državni vrh odustane od eksplotacije litijuma na određeno vreme, što bi značilo stavljanje neke vrste moratorijuma.

Na kraju, kao treći scenario pominje se mogućnost da vlast ne popusti pred zahtevima naroda i ekoloških aktivista, što bi nesumnjivo značilo dalju konfrontaciju i dovelo do jačanja protesta, blokada i nezadovoljstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()