Ujedinjene ili razjedinjene nacije: UNA pita - kakve je poruke Vučić poslao iz Njujorka?

Za govornicom UN nije bilo lako skrenuti pažnju na malu zemlju kao što je Srbija, smatra Antonijević

Autor: Andrea Radovanović
25.09.2024. 20:00
  • Podeli:

Govor predsednika Aleksandra Vučića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija nedvosmisleno je pokazao da Srbija ne odstupa od principa međunarodnog prava, ali da istovremeno vodi računa o svojim nacionalnim interesima, smatraju analitičari.

Gosti emisije "Podne", stručnjak za međunarodno pravo Milan Antonijević i naučni saradnik na Institutu za političke studije Aleksandar Lukić poručili su da je važno i to što smo u Njujorku čuli poruke mira i prosperiteta.

Za govornicom Ujedinjenih nacija u Njujorku nije bilo lako skrenuti pažnju na malu zemlju kao što je Srbija, posebno u trenutku kada je u svetu aktuelno nekoliko velikih sukoba, ocenjuje stručnjak za međunarodno pravo Milan Antonijević.

"Nije lako govoriti i negde se vratiti na temu koja nas kao zemlju naročito interesuje, a to je status srpske zajednice na Kosovu i mogućnosti da se unutar Rezolucije 1244 nastavi neki dalji progres kako bi se videlo koliko je moguće u ovoj situaciji toliko godina nakon sukoba, proizvesti jedno rešenje koje je održivo, pre svega. Mislim da je to dobro", ističe Antonijević za UNU.

Vučićevo upozorenje da za Srbe na Kosovu "nema ni pravde, ni slobode", analitičari vide kao direktnu poruku svetu da će Srbija ostati posvećena dijalogu sa Prištinom i da će se za pregovaračkim stolom u Evropskoj uniji, čvrsto boriti za interese svog naroda.

"To je sve jedna iskrenost koja možda i prija, s jedne strane, s druge strane, govori o tome da moramo voditi računa, pre svega, o interesima Srbije, ali potom i poznavati okruženje u kome se nalazimo, trenutni kontekst, koliko pažnje možemo skrenuti sa nekih drugih i za Evropu i za svet mnogo značajnijih tema, kao što su, recimo, Ukrajina i Bliski istok", objašnjava Antonijević.

Za vraćanje vere u međunarodno pravo na koje se, tokom govora, pozivao Vučić, neophodno je da ono bude izjednačeno sa unutrašnjim pravom, odnosno da ga podjednako primenjuju sve države, ističu stručnjaci.

"Ne može onaj koji je jači da kaže - pa za mene to sad ne važi, važi za tebe, ali za mene ne ili će važiti danas za mene, a sutra neće važiti za mene. To je ono, ja tu vidim suštinu onoga što je predsednik Vučić rekao. Ako je međunarodno pravo, onda moraju biti isti aršini za sve i da važe iste odredbe tog međunarodnog prava za svaku državu pojedinačno", smtra Lukić.

Naši sagovornici zaključuju da je za Srbiju veoma značajno i to što je predsednik Vučić u Ujedinjenim nacijama poslao poruku da "mir nema alternativu" i da to dugujemo svakoj nevinoj žrtvi u svetskim sukobima. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()