UNA analiza: Da li bi otvaranje mosta na Ibru bio kraj američke podrške Kurtiju?

Sve je izvesnije da Kurti gubi podršku SAD

Autor: Zvonko Ninkov
17.08.2024. 19:25
  • Podeli:

Plan privremenih prištinskih institucija da otvore most u Mitrovici najčešće se tumačio kao namera Aljbina Kurtija da obezbedi što bolju poziciju za svoju stranku pred sledeće parlamentarne izbore. Od sinoć se i zvanično zna da će izbori biti redovni jer ih je Vjosa Osmani raspisala za 9. februar 2025. Ono što je, takođe, već danima jasno jeste da Zapad ne gleda blagonaklono na moguće otvaranje mosta na Ibru, kao i da suprotstavljanje Vašingtonu moglo Kurtija skopo da košta.

Ukidanje dinara, zatvaranje ekspozitura Pošte na severu, kao i drugi jednostrani Kurtijevi potezi, do sada su prolazili uz, blaže ili oštrije, kritike sa Zapada. Ipak, najava otvaranja mosta koji spaja severnu i južnu Mitrovicu izazvala je otvoreno protivljenje SAD i EU. Kurtiju se, međutim, žuri, kažu upućeni, da postigne što više pre američkih izbora.

"Taj strah da će doći ponovo Donald Tramp koji nema interes da Ameriku angažuje mnogo više nego što je ono ranije, za vreme prvog njegovog mandata, bila angažovana. I vi dobro znate da je do kraja mandata Amerika bila maltene pasivna što se tiče Zapadnog Balkana. Albanci nisu imali onu jaku podršku na koju su navikli", kaže za UNU politički analitičar Obrad Kesić.

Ni trenutnoj administraciji u Vašingtonu se ne dopada što premijer privremenih institucija u Prištini vuče poteze bez konsultacija sa njom.

"Ne sluša ni zemlje Kvinte, ni američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera. On je navikao da izazove incidentne situacije iz kojih je do sada izlazio tako što se pokrivao odlukama zemalja Kvinte, posebno američke administracije. Američka administracija ga duži vremenski period upozorava da to ne čin", kaže za UNU Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

Jak albanski lobi u Americi često je uspevao da privoli donosioce odluka u Vašintonu da blagonaklono gledaju na težnje Prištine, ali su one, pre svega, morale da se poklapaju sa američkim interesima.

"Možete da sipate milione ukoliko imate politiku koja je nešto bliža Vašingtonu u datom trenutku. Dakle, to što Priština u ovom trenutku sipa milione u Vašington, u lobističke napore, a na vlasti ima Kurtija koji nesalomiv u svojim ideološkim pogledima, to ne znači puno", ističe za UNU Stevan Nedeljković, docent FPN-a.

Trenutno raspoloženje Zapada prema Kurtiju mogla bi da iskoristi njegova opozicija i pokuša da ojača svoj položaj među glasačima pričom da ih aktuelni premijer sve više svađa sa svetom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()