UNA analiza: Da li će se o sudbini srpskog dinara na KiM odlučivati u Briselu

Ostalo je tri dana do početka razgovora u Briselu o ukidanju srpskog dinara na Kosmetu

Autor: Zvonko Ninkov
24.02.2024. 19:11
  • Podeli:

Tri dana ostalo je do najavljenih razgovora u Briselu zbog ukidanja dinara na Kosovu, ali još nema potvrde da će se oni zaista i desiti. Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi je poručio sa "neće otići pitanje dinara nije deo dijaloga", poruke sa Zapada jasno govore da se op Prištine očekuje da učestvuje u dijalogu.

"Problematičan je način na koji je vlada Aljbina Kurtija promenila politiku o platnom prometu, a ne sama politika", kategoričan je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Naglašava da je Vašington protiv odluke Prištine i da je prvi razlog to što odgovorne institucije ne iznenađuju svoje građane administrativnim promenama koje će im poremetiti svakodnevni život.

 "Drugo, nisu razgovarali sa lokalnom zajednicom koja zavisi od socijalnih davanja iz Srbije. Treće, Kosovo nije dalo nikakve alternative. Recimo, našoj ambasadi se obratila žena koja stoprocentno zavisi od socijalnih davanja jer tako brine o svom sinu sa invaliditetom. Ona nema nikakvu alternativu. Zatim, Kosovo je odbilo tehničku pomoć Kvinte da se nađe mehanizam isplate koji bi bio transparentan i elektronski, i ne bi remetio živote ljudi", ističe Eskobar.

Problem sa platnim prometom mogao je da bude rešen, stav je Eskobara, preko Zajednice srpskih opština čije bi formiranje uključilo i rešavanje pitanja dinara. Predsednica Vjosa Osmani poručuje da se pitanja nastala zabranom dinara "mogu rešiti na Kosovu kada postoji volja" i da "nikada nisu ni imala za cilj da izazovu nesuglasice". 

"Priština neće menjati stav", smatra diplomata Zoran Milivojević, "osim ako Zapad ne pojača pritisak".

"Ovako kako Priština nastupa nema izgleda za sastanak jer to su uslovi koji su neprihvatljivi ne samo za nas, već i Brisel. Rečnik koji se koristi prema Briselu, koga je gospodin Bisljimi koristio za specijalnog predstavnika Lajčaka je nedopustiv", kaže Milivojević.

I opozicija u Prištini jedinstvena je da ponašanje premijera i predsednice ruši dobre odnose sa zapadnim partnerima, posebno SAD, i da bi morali da promene svoj stav.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()