UNA analiza: Da li Kurti povlači poteze koji vode ka njegovom političkom kraju?

Kurti je i na udaru kritika prištinske opozicije

Autor: Zvonko Ninkov
25.06.2023. 19:10
  • Podeli:

Iza postupaka prištinske vlasti u poslednjih nekoliko nedelja, kaže predsednik Srbije, stoji namera prištinskog premijera da uvuče Srbiju u otvoreni sukob s NATO paktom.

"Neće Kurti stati. Suština je u tome da on neće ZSO, jer zna da ta zajednica mora da bude u skladu sa principima koje smo parafirali 2015.
godine Isa Mustafa i ja. Oni ne žele da usvoje principe. On želi rat, da nas uvuče u rat. On želi da bude ratni lider, jer mu nedostaje to u
biografiji", rekao je u nedelju ujutro predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle snimka uhapšenog Nenada Orlovića sa kesom na glavi, prištinski ministar unutrašnjih poslova objavio je da je policajac koji je to snimao suspendovan. Na izveštaj srpskog oficira za vezu o maltretiranju uhapšenih Srba kaže da Kosovo "čuva i promoviše osnovne vrednosti i principe ljudskih prava".

"Svaki zatvorenik ima svoja prava zagarantovana našim i međunarodnim zakonima jer se suočava s pravdom zbog zločina i kršenja zakona. Za nas je to osnovni princip koji važi za sve, bez obzira na etničku pripadnost", smatra Dželjalj Svečlja, prištinski ministar unutrašnjih poslova.

Iz stranke Ramuša Haradinaja traže od Kurtija da popravi svu štetu koju je naneo tzv. Kosovu na međunarodnom planu. Tamošnji analitičari kritikuju i političke pozive za slanje jedinica KBS na Sever jer bi doneli samo još više štete.

"Javne pozive za slanje КFOR-a kući i raspoređivanje KBS-a na severu Кosova, mogu u najmanju ruku da ih nazovem neprofesionalnim, neozbiljnim i neodgovornim. Ozbiljne države odlučuju na osnovu nacionalnih strategija, na osnovu konsolidacije institucija i planova za budućnost u vremenima kriza", smatra Burim Ramandmani, nekadašnji inspektor Obaveštajne agencije Kosova.

"KBS je promenio svoj mandat i misiju u skladu sa zakonima iz 2019. godine. On ne može da interveniše u severnom delu bez prethodnog konsultovanja o misiji sa komandantom KFOR-a, jer bi to stvorilo presedan u podizanju tenzija", kaže Drizan Šalja, stručnjak za bezbednost.

Insistiranje na dolasku KBS-a na sever Kosova, kažu upućeni, može da dovede samo do jačanja uloge KFOR-a i jače kontrole međunarodnih snaga nad severom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()