UNA analiza: Da li smo sve bliže ili sve dalje od osnivanja ZSO?

Iako se zapadne diplomate ponašaju kao da je posle nedavnih napetosti sada sve u redu, na severu Kosova, zapravo, još nije obezbeđena puna bezbednost.

Autor: Zvonko Ninkov
11.02.2023. 19:20
  • Podeli:

Posle barikada u decembru i pucnjave u januaru, februar je doneo nove pokušaje zapadnih zvaničnika da privole Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija da sednu za pregovarački sto. Pošto je prvi rekao da u Brisel može samo turistički, a drugi ima niz uslova za osnivanje ZSO, pred diplomatama je težak zadatak.

Novina je da je Kurti potvrdio da je u telefonskom razgovoru sa specijalnim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom spremnost da se sastane sa predsednikom Srbije.

Ni Beograd ni Priština ne žele da se maknu od zacrtanog. Kurti insistira da se Zajednica srpskih opština osnuje tek posle dogovora o međusobnom priznavanju, dok predstavnici Srba sa Kosova ističu da se Vašington ne obazire na Kurtijeve uslove.

"Ali, kada govorimo konkretno o tim nekim uslovima, to zaista ne samo da nas ne interesuje, nego sam čuo lično i od gospodina Eksobara da to ne interesuje ni američku administraciju.", kaže potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

U Briselu nisu tako izričiti. Štaviše, deluje kao imaju razumevanja za ono što Priština traži.

"Uzeli smo u obzir komentare premijera Kurtija u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, iznete u Skupštini Kosova, 2. februara. U okviru dijaloga je i forum na kojem će se razgovarati o stvaranju Zajednice, kao i o svakom predlogu koji dve strane imaju. EU je spremna da olakša razgovore o Zajednici na budućim sastancima dijaloga.", kaže Peter Stano, portparol EU.

Iako se zapadne diplomate ponašaju kao da je posle nedavnih napetosti sada sve u redu, na severu Kosova, zapravo, još nije obezbeđena puna bezbednost.

"ZSO je tema za sebe, ali je vezana za dve stvari. Vezana je i za povratak Srba, srpskih predstavnika u institucije, a to znači bezbednosno, pravosudnog i drugog institucionalnog vakuuma. To znači postavljaju se mnoga pitanja - kako da se vrate ljudi, da li direktno, da li isti, da li izbori..."

Ono što je za očekivati, kaže docent na FPN Milan Krstić, jeste da i Beograd i Priština popuste, kako bi se desio taj, tako važan, sastanak za Uniju.

"Ja verujem da će Beograd na kraju popustiti i da će predsednik Vučić otići u Brisel, ali da će tamo vrlo eksplicitno iskazati stav da nije moguće bilo šta novo potpisivati i sprovoditi dok se ne realzuje sve što je prethodno dogovoreno sa naglaskom na ZSO. Tako da očekujem da se, na kraju, takav sastanak, ipak, desi u nekom odloženom terminu.", naglašava.

A nakon izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da će pozvati Vučića i Kurtija u Brisel kako bi "izgurali" evropski predlog za KiM, srpski predsednik je ponovio "da može ide jer neće da odbije razgovor, ali da ne vidi u tome smisao". 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()