UNA analiza: Da li su reakcije na usvajanje Deklaracije na Svesrpskom saboru očekivane?

Odgovor na ovo saopštenje ambasadi Amerike najavio je predsednik Srbije

Autor: Emilija Pešić
11.06.2024. 21:00
  • Podeli:

Ne stišavaju se reakcije na nedavno održani Svesrpski sabor u Beogradu. Bosna i Hercegovina uputila je protestnu notu Crnoj Gori zbog izjave predsednika crnogorske skupštine posle učešća na Saboru. Istovremeno, ambasada SAD u Sarajevu osudila je  usvojenu deklaraciju. Odgovor na ovo saopštenje ambasadi Amerike najavio je i  predsednik Srbije. Do tada pitamo, da li su ovakve reakcije bile očekivane? 

Kako se navodi u saopštenju američke ambasade -  poruke sa Sabora ukorenjene su u pravnim dezinformacijama i prožete greškama, a izjave zvaničnika Srbije i Srpske, kako se tvrdi, pozivaju na rušenje teritorijalnog integriteta suvereniteta i multietnilki karakter BIH.

Poltiički sociolog Vladimir Vuletić kaže da je reč o sudaru dva pogleda na budućnost Balkana i da reakcija ne čudi.

"S jedne strane shvataju da ovo, mogli bismo reprkosi njihovim interesima i pogledima na to kako bi Balkan trebalo da bude uređen. Ali sa druge strane stvarno nemaju ništa da kažu, pogotovo ako se uzmu svi međunarodni sporazumu pa na kraju krajeva i Dejtonski sporazum. Koliko ga štiti Amerika dužna je da ga štiti i Srbija", pojašnjava Vuletić.

U međuvremenu, Bosna i Hercegovina uputila je protestnu notu Crnoj Gori zbog izjave predsednika crnogorske Skupštine Andrije Mandića koji je sabor nazvao "skupom dve države"

Poruke sa sabora upućene su i domaćoj i inostranoj javnosti, te su reakcije očekivane  - kažu poznavaoci prilika.

"To je legitimno pravo srpskog naroda, kako će ko reagovati - to je njegova stvar. Biće politizacije, to je potpuno jasno ali kad pogledate do sada su se svi bavili svojim nacionalnim pitanjima, zaokruživali na ovaj ili onaj način - valjda i srpski narod ima pravo da štiti svoje interese", pojašnjava diplomata Zoran Milivojević.

"Komšije znate - neće se obradovati, oni imaju taj neki strah i to možete primetiti u političkim komentarima u Sarajevu, oni kao da se više bave Beogradom nego Banjalukom, i stalno Beograd, Srbija sta će da uradi. Recimo, kupi se ovde oružje, koje nabavljaju sve zemlje, odmah se tamo kaže evo Srbija se naoružava", kaže politolog Nebojša Kecmanović.

Deklaracija usvojena na Prvom svesrpskom saboru sadrži 49 zaključaka, stavova i ciljeva. Tamo, između ostalog, stoji da je SPC stub identiteta a KIM neotuđivi deo Srbije. Ne podržava se Rezolucija o Srebrenici i poziva na sporovođenje i  osudu kršenja Dejtona. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()