UNA analiza: Kada će biti održani beogradski izbori - datum oko kog se lome koplja

Koji su argumenti jednih, a koji drugih?

Autor: Zvonko Ninkov
05.03.2024. 20:09
  • Podeli:

Posle svih mogućih sukoba, vlast i opozicija imaju najnoviji - oko termina održavanja beogradskih izbora. Naprednjaci i njihovi partneri bi da oni budu što pre, a liste "Srbija protiv nasilja" i NADA što je moguće kasnije. 

Koji su argumenti jednih, a koji drugih?

Za i protiv 28. aprila. Čim je pomenut kao mogući termin novih izbora u glavnom gradu, krenula je i žestoka rasprava oko tog datuma. Vlast kaže "poslovi u Beogradu već dugo stoje", opozicija - "u tako kratkom roku malo toga može da se promeni".

„Ukoliko nema nikakvih promena izbornih uslova, ako se ništa ne menja, ako se još raspisuju za 28.april, kad svi znamo da zbog 1. maja koji je tri dana kasnije deo birača nije tu, zašto se ne spoje beogradski izbori zajedno sa lokalnim, koji već moraju da budu u naredna 2-3 meseca?“, kaže Dragan Đilas iz Stranke slobode i pravde.

„Vidite dokle ide taj bezobrazluk, oni sad određuju i dan izbora, oni sada cene kad će tu neko biti. Pa, de, nek nam pošalje Đilasova žena plan letovanja da vidimo da se slučajno ne poklopi kad mora da ide na letovanje, pa neka i to upadne u preporuke ODIHR-a“, poručuje Aleksandar Šapić ispred Srpske napredne stranke. 

Ako ne paše poslednji vikend u aprilu, još manje će prvi u maju - zbog Uskrsa. Svako dalje odlaganje više odgovara opoziciji, kaže Bojan Klačar iz CESID-a, dok su naprednjaci pokazali da već zbijaju svoje redove.

„Pretpostavka je da vladajućoj stranci odgovaraju raniji izbori zato što mogu mnogo brže da se konsoliduju i već su na određeni način u predizbornoj kampanji i zato što u ranoj kampanji mogu da računaju sa tim da, uz pomoć svoje infrastrukture i organizacije mogu mnogo lakše da motivišu ljude nego što može opozicija“, objašnjava za UNU Klačar. 

Iako opozicija preti bojkotom ukoliko izbori budu 28. aprila, šanse za to su minimalne, kaže Klačar, jer su očekivanja birača od predstojećih izbora velika.

„Pretpostavka opozicije jeste da će imati bolje šanse za rezultat ukoliko se izvrši još jedan dodatan pritisak iznutra i spolja,ako govorimo o preporukama ODIHR-a i, naravno, opoziciji je potrebno puno više vremena da se organizuju jer, koliko god da je javnost iščekivale te izbore, čini se da se opozicija više bavila spoljnopolitičkim aktivnostima“.

Mogućnost da se beogradski izbori spoje sa redovnim lokalnim izborima, već sada deluje sve dalja. 

Nepobitno je, međutim, da će i te kako imati uticaj na njih jer - ko dobije glavni grad ući će u sledeću kampanju sa značajnom psihološkom prednošću.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()