UNA analiza: Kakav rasplet situacije na KiM možemo da očekujemo?

Proveravali smo da li je situacija na Kosovu i Metohiji zaista može da bukne i kakav je rasplet događaja najrealniji.

Autor: Zvonko Ninkov
06.11.2022. 19:26
  • Podeli:

Za izlazak Srba iz kosovskih institucija šef diplomatije EU Žozep Borelj je rekao da "nije rešenje za aktuelne sporove i da ima potencijal da dodatno eskalira napetosti na terenu".

Poput roditelja koji pokušava da pomiri zavađenu decu, tako i je Borelj pozvao i Beograd i Prištinu da poštuju svoje obaveze iz dijaloga.

Od predstavnika Srba na KiM traži da se vrate u institucije, a prištinske vlasti da produže proces preregistracije vozila i započnu uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

"Nedavna dešavanja dovode u opasnost godine napornog rada u okvirudijaloga Beograda i Prištine. Pozvao sam obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija, koje bi mogle da dovedu do daljih tenzija", insistira šef evropske diplomatije.

Međutim, na Boreljov "mir, mir, mir", ministar Dačić uzvraća da se "zna ko je kriv".

"Srbi se bore za Briselski sporazum. Kurti ga je srušio, a Srbi ga hoće. Pa, šta još treba da se desi, pa da EU reaguje?", kaže Dačić.

U sličnim okolnostima u prošlosti Priština je pronalazila lojalne Srbe koji bi zamenili one koji su napustili kosovske institucije. No, bilo je i situacija kada je sam Kurti, po odluci Vašingtona, sklonjen sa vlasti.

"Ako se sećate imali smo ono kada je Grenel kumovao njegovom odlasku. Da li će to sada biti Eskobar, da li će se Vašinton zahvaliti Kurtiju, ostaje da se vidi. Ono što je interesantno je da dva najveća lidera opozicionih kosovskih partija, DSK i DPK, idu sada 14. i 15. novembra u SAD. Videćemo ko će ih primiti, o čemu će razgovarati, ali mi se čini da Priština nije očekivala da će Srbi zaista izaći iz institucija", kaže Veljko Nestorović, urednik portala Kosovo olajn.

Ministar Dačić tvrdi da se Srbi neće vratiti u institucije sve dok Priština ne pristupi osnivanju ZSO. Siguran je, kaže, i da će se izboriti za to koristeći sva sredstva, osim oružja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()