UNA analiza: Kako bi mogla da izgleda ova izborna trka i kakvim će se temama baviti?

Beograd ponovo ide na izbore

Autor: Zvonko Ninkov
04.03.2024. 20:01
  • Podeli:

Samo što smo saznali da će u Beogradu biti novih izbora, a, praktično, odmah je krenula kampanja i licitiranje datumima kada bi oni mogli da se održe. Opozicija već sada pominje da će ih možda i bojkotovati ako se ne primene preporuke ODIHR-a, kao i ako izbori budu zakazani za 28. april.

Vladajuća stranka, opet, već je krenula u kampanju. Kako bi mogla da izgleda ova izborna trka i kakvim će se temama baviti?

Da je cena novih beogradskih izbora znatno skočila od decembra, moglo se zaključiti po temama koje su naprednjaci nametnuli na prvom predizbornom skupu. Umesto kanalizacije, asfalta i drugih lokalnih tema više se pominjalo Kosovo i nacionalno jedinstvo.

Nije slučajno što se pravi referendumska atmosfera, kaže profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković, i što se izbori prikazuju kao sudbonosni.

„Očito je da to što režim procenjuje kao povoljnija pitanja za sebe preseli na agendu izbora za Beograd. U Beogradu se o tim pitanjima neće odlučivati. Odlučivaće se na nivou nacionalnog parlamenta. Ako će se uopšte odlučivati“, kaže Stojiljković.

Naprednjaci i socijalisti su već objavili da će zajedno nastupiti na predstojećim izborima, a za očekivati je da će se to ukrupnjavanje nastaviti.

Liste "Srbija protiv nasilja" i NADA još nisu potvrdile da li će zajedno, ali, kako kaže kopredsednik Zeleno levog fronta Radomir Lazović, razmišlja se da "nastupe koordinisano i u saradnji“. Očigledno, i jedni i drugi ne žele da rizikuju i izgube bilo koji glas.

„Mislim da je sada lopta ili servis na strani vladajuće koalicije i predsednika Vučića i sada su oni favoriti. I sada opozicija se mora boriti za opstanak u meču. A da bi se izborila za opstanak u igri naredna dva meseca oni moraju da urade najmanje dve stvari - da ne dozvole da izbori budu u najnepovoljnijem trenutku za njih, a to je kraj aprila...a drugo, ili zapravo i prvo ili najvažnije, moraju da nađu novu formu organizovanja jer ako izađu sa istom pričom, proći će loše ili lošije nego što su prošli“, ističe urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.

I jedan i drugi blok gledaće da dobije sigurnih 56 mandata kako ne bi morao da traži partnere za pravljenje skupštinske većine. U takvoj situaciji svi ostali mogli bi da ostanu kratkih rukava, posebno oni koji su bili najveće iznenađenje prethodnih izbora.

„Mi - glas iz naroda će biti u daleko težoj situaciji na ponovljenim izborima nego što bi bio da ovih podela nije bilo. Sa druge strane, na njihove glasove, ako preskoče cenzus, ne možete računati jer su rekli da neće ni sa kim.“

Pomenuti opozicioni bojkot verovatno je pokušaj da se termin izbora pomeri za što kasnije i tako obezbedi veći pristup medijima i sređivanju biračkih spiskova, a da se opet izbegnu uskršnji i prvomajski praznici. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()