UNA analiza: Koje su poruke poslate sa Prvog svesrpskog sabora i koliki značaj imaju

Jedan narod, jedan Sabor, Srbija i Srpska zajedno - to je glavni moto i poruka svih učesnika jučeršnjeg sabora. Zaštita nacionalnih interesa, jedinstvo, privredna saradnja, čuvanje tradicije - sve to čulo se tokom jučerašnjih aktivnosti.

Autor: Emilija Pešić
09.06.2024. 19:47
  • Podeli:
vučić trobojka trg rade prelić tanjug-66648da2ec895.webp Foto: Rade Prelić Tanjug

Gde god da žive Srbi su jedan narod, streme istim ciljevima, imaju zajedničku istoriju, tradiciju, promovišu mir i dobre odnose sa svima u regionu - to su  osnovne poruke koje  su poslali Vučić i Dodik, ali i svi učesnici svesrpskog sabora. Jesu li upućene inostranstvu ili prema srpskom narodu?

 Ja bih rekao i jedno i drugo - našem narodu je upućena, da se tako izrazim poruka 'samo sloga Srbina spasava' a ovi spolja, ne svi, ali mnogi na zapadnoj strani, pa i komšije na to kažu - ne daj bože da se Srbi slože", ističe profesor Nenad Kecmanović.

A složili su se i sabrali oko zaštite nacionalnih interesa, kaže diplomata Zoran Milivojević.

"To je institucionalnizacija dve stvari - jedno je srpskog otpora protiv negiranja uopšte srpskog postojanja na ovim prostorima kroz dovođenje u pitanje opstanak RS, a drugo institucionalizacija mera i akcija da se srpski položaj zaštiti i da se srpski narod afirmiše u korenskom smislu, u onome što predstavlja osnov bivstovanja srpskog naroda", ističe Milivojević.

Vlade Srbije i Srpske jednoglasno su usvojile nacrt deklaracije o zaštiti nacionalnih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Šta je suština 49 zaključaka, stavova i ciljeva od kojih je nacrt sastavljen?

"Potreba poštovanja izbornog Dejtona i položaja RS, zatim ono što je od vitalnog intresa, a to je srpski narod na KIM, tačka 12, 14, i podsećanje na Rezoluciju 1244. te ono što je vezano za ekonomiju i jačanje položaja srpskog naroda u celini. Svi oni dokumenti koji su potpisani juče to su u stvari dokumenti za realizaciju tih ciljeva", ističe Milivojević.

A potpisno je nekoliko memoranduma i sporazuma između resornih ministara Srbije i Srpske u cilju jačanja partnerstva. 

Doneta je i odluka o rapisivanju konkursa za izgradnju memorijanih centara posvećenih jasenovačkim žrtavama u Donjoj Gradini i Beogradu. Prvi svesrpski sabor završen je i dgovorom da će Srbija i Srpska ubuduće  zajedno obeležavati Dan državnosti Srbije - 15 februara.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()