UNA analiza: Koliko je Srbija blizu novih izbora?

U Skupštini je nastavljena rasprava a sve glasnije se izražava mogućnost novih izbora.

Autor: Zvonko Ninkov
07.06.2023. 19:55
  • Podeli:

U Skupštini Srbije nastavljena je rasprava o formiranju Anketnog odbora koji bi trebalo da utvrdi okolnosti i činjenice koje su dovele do dva masovna ubistava početkom maja.

Kao i prethodnih dana, u polemikama su se pominjali vanredni izbori kao nekakvo rešenje krize.

Pošto je opozicija tražila samo smenu dva ministra i direktora BIA-e proveravali smo kako poslanici gledaju na raspisivanje opštih izbora.

Kad god se učini da je zgodno poslanici naprednjaka u skupštinskoj raspravi pominju izlazak na birališta, iako ni u Parlamentu, ni na protestima to niko nije tražio. Tu opciju ponudio je pre nekoliko dana predsednik Srbije.

" Raspisaću sve izbore, sit sam svih prevara, spreman sam i da poginem, uopšte se ne plašim! Evo, čekam te kukavice da dođu da me ubiju, ali nikada im neću prepustiti vlast bez izbora", rekao je tada Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

U delu opozicije koja podržava proteste misle da je pominjanje izbora, zapravo, skretanje pažnje sa glavnih tema.

"Ako i kada budu raspisani izbori, onda ćemo donositi odluke o njima. U ovom trenutku mi ne kalkulišemo sa time. Nismo ovde zbog izbora. Mi smo ovde zbog nečega što se dogodilo, što je zastrašujuće, zbog čega svi osećamo potrebu da se nešto promeni", smatra Biljana Đorđević iz Zeleno-levog kluba.

"Izbori su za njega sredstvo da motiviše i mobiliše svoje članstvo da se bavi ozbiljno kampanjom, da radi sva ova nepočinjstva koja radi. Sa druge strane, spominjanjem izbora on svojima kaže 'možda budu izbori, možda više ne budete ništa, morate da pokažete veći stepen lojalnosti'", kaže Srđan Milivojević iz DS-a

Iz nacionalno orijentisane opozicije kažu da su jesu za izlazak na birališta na svim nivoima, ali pominju i druga rešenja za zahteve sa građanskih protesta.

"Kako je moguće da takva opozicija ne traži odgovornost? Da kaže 'tražimo tehničku vladu jer ovo nije normalno'. Ne da dođemo na vlast, tehničku vladu, privremenog karaktera", pita se Borko Puškić iz Dveri.

Na najave da bi u Vladi Srbije moglo da dođe do personalnih promena i da na premijersko mesto dođe Ivica Dačić, opozicija kaže da to deluje kao međusobno razračunjavanje u samoj vlasti, a da to ni na koji način ne rešava aktuelne probleme.

Takođe, najavljuju i novi protest "Protiv nasilja" za petak, 9. jun u 18 sati ispred Skupštine. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()