UNA analiza: Šta Srbija može da očekuje od sednice Saveta bezbednosti o KiM

Šta god da proiziđe kao zaključak sastanka, bilo da je to rezolucija, predsedničko saopštenje ili saopštenje celog Saveta, svako od njih nosi težinu s obzirom gde se odigrava

Autor: Zvonko Ninkov
08.02.2024. 19:27
  • Podeli:

Nezahvalno je prognozirati kakav bi mogao da bude ishod večerašnje sednice u Savetu bezbednosti, ali ono o koga čega se diplomate nepodeljeno slažu jeste da je dobro što će se u Ujedinjenim nacijama čuti stav Srbije i usmeriti pažnja na ono što se dešava na Kosovu i Metohiji.

Šta god da proiziđe kao zaključak sastanka, bilo da je to rezolucija, predsedničko saopštenje ili saopštenje celog Saveta, svako od njih nosi težinu s obzirom gde se odigrava.

„Treba da se zna da sva moguća tela u UN prate, ali kao Savet bezbednosti - ništa toliko detaljno. Tako da sve ove Misije, 193 zemalja, će otići posle sednice i poslati izveštaj direktno u Ministarstva spoljnih poslova. Tako da će tamo sve države, i koje su priznale i nisu priznale Kosovo, dobiti, pod  jedan, istupanje Vučića, pod dva - moguće reakcije drugih zemalja, jer svako će pored Vučića još dagovori“, kaže nekadašnji ambasador Jugoslavije i Srbije pri UN Branko Branković.

Nekadašnji ambasador pri UN napominje da bi rezolucija bio najbolji ishod po Beograd jer bi ona obavezala Prištinu da povuče odluku o suspenziji dinara ili je bar odloži na neko vreme. 

"Treba biti realan", kaže Brankovićeva koleginica Branka Latinović, "i reći da je za pripremu rezolucije potrebno znatno više vremena".

„Rezoluciju ne treba očekivati, predsedničko saopštenje je bilo nešto narealnije što bi se u ovom momentu moglo očekivati, ali ja ne mogu da kažem da će se tako nešto i desiti jer nismo čuli nijednu najavu da je naša Misija u Njujorku angažovana u radu na tom predsedničkom saopštenju ili da je uključena u te poslove. Tako da su limiti vrlo ograničeni, ali je dobra stvar što se sednica održava“, smatra diplomata Branka Latinović.

Vrlo je važno i šta će šef Unmika, kao osoba od najvećeg poverenja generalnog sekretara UN, preneti Savetu bezbednosti kakvo je stanje na terenu. 

Ni to ne garantuje promenu stavova moćnih zemalja u Savetu, ali kritike koje je Priština dobila nakon zabrane dinara pokazuju i da se na jednostrane odluke ne gleda blagonaklono.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()