UNA analiza: Šta znači prisustvo Starovića i Kurtija na konvenciji Demokratske stranke SAD

Šta znače njihova prisustva, ko se na koga kladi i za koga navija

Autor: Emilija Pešić
23.08.2024. 19:45
  • Podeli:

Potpredsednica SAD Kamala Haris i zvanično je izabrana za kandidatkinju Demokratske stranke na američkim predsedničkim izborima. Njen govor pratilo je na hiljade ljudi, a u publici smo videli i nama poznata lica.

Srpsku delegaciju na Demokratskoj nacionalnog konvenciji u Čikagu predvodio je ministar Nemanja Starović, dok je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pravio "selfi" sa, možda, budućom predsednicom Amerike.

Šta znače njihova prisustva, ko se na koga kladi i za koga navija - pitala je Emilija Pešić.

Atmosfera kao na žurci, i više hiljada ljudi koji entuzijastično slave kandidaturu Kamale Haris. Negde u publici stajao je i ministar u Vladi Srbije Nemanja Starović. Ali, kako kaže, bez ideje da podrži kandidaturu Harisove, već da  ispred delegacije predstavlja Srbiju na jednom od najvažnijih političkih skupova.

"Srbija nema interes da podrži ni jednu stranu, Srbija jednostavno ima kao i svaka ozbiljna zemlja da gradi najbolje odnose sa SAD, a ko će tamo da bude na vlasti zavisi od građana. Iz tog razloga je normalno da naši visoki predstavnici budu pristuni na konvenciji Demokratske stranke, a siguran sam da će ako budu pozvani prisustvovati i konvenciji Republikanske stranke", ističe za UNU Vladimir Vuletić, poltiički sociolog.

Sa druge strane, Kurti je svoje prisustvo ovekovečio i fotografijom. Nasmejani, zajedno Kamala i Kurti sa svojim supružnicima.

I pored komentara na njegov račun, da je dobio mesta u poslednjem redu, Kurti je ipak gledao dalje od toga.

„Kurti je svoje prve trenere imao iz Republikanske partije i to baš iz onog najradikalnijeg krila, ali ovde Kurti ide kao premijer, koristi tu priliku i pokazuje time, svom biračkom telu, da nije nepoželjan“, objašnjava u razgovoru za UNU Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose i dodaje:

„Njegov razlog je njegova lična politička budućnost i dolazeći izbori na Kosovu i ne zaboravimo da je Vjosa Osmani ona koja pripada klubu, misaono i svakako, Demokratama“.

I dok Starović podvlači da nije na Srbiji da se opredeljuje u ovako ozbiljnoj utakmici koja se vodi u SAD, poznavaoci prilika kažu da Kurti ulaže u izbor demokratskog kandidata, znajući da je Srbija već kreirala veoma dobre odnose sa republikanskim kandidatom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()