UNA analiza: U kom smeru kreću Beograd i Priština nakon eskalacije sukoba na KiM

Ono što je potrebno Kosovu jeste smirivanje situacije i povratak pregovorima u Briselu, rekao je analitičar Spahiu

Autor: Zvonko Ninkov
04.10.2023. 19:30
  • Podeli:

Situacija na severu Kosova deluje kao da se polako vraća u normalne tokove, ali i dalje postoji oprez sa obe strane. U prilog tome govori i činjenica da je administrativni prelaz Brnjak otvoren posle 10 dana blokade, ali ne i prelaz Jarinje, koji će biti zatvoren dokle god traje istraga u vezi sa pucnjavom u Banjskoj.

Preko Brnjaka konačno može u oba smera. Uskoro bi moglo i preko Jarinja, kažu iz kosovske policije, jer je istraga blizu kraja, ali mora da se pretraži oblast desno od manastira. Naglašavaju i da je bezbedosna situacija bolja.

"Vi znate da smo mi već promenili specijalne jedinice sa interventnom jedinicom. Sad, za nas nije neki rizik da treba neko drugi da bude tu, ali treba još da se počisti teren", kaže Veton Eljšani, zamenik komandira policije za region Sever.

Naviknuti prethodnih nedelja da slušaju o hapšenjima i prebijanjima sunarodnika, vest o obijanju crkve u Suvom Dolu Srbi sa severa primili su pomirljivo, ali sa zebnjom.

"Šta mislite ako je crkva ugrožena, šta treba meštani da budu? 100 odsto su svi ugroženi, 100 odsto. Ali, pitanje je dana i momenta kada će doći i u dvorište nečije. Ako dolaze u dvorište crkve, pa oni su onda i u našem dvorištu", kaže Mićo Kragović, meštanin sela Suvi Do.

Na pitanje Una televizije čelnicima Srpske liste da daju komentar na aktuelna dešavanja na Severu Kosova - niko nije odgovorio. Stav zvaničnog Beograda je da je "očuvanje mira i stabilnosti u čitavom regionu vrhovni interes".

"I u ovoj situaciji, mi uporno ponavljamo, da postoje određene 'crvene linije' za koje se nadamo da neće biti prekoračene, i da jedino što ne možemo žrtvovati zarad očuvanja mira i stabilnosti jesu životi naših ljudi", izjavio je Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva odbrane.

"Ono što je potrebno Kosovu jeste smirivanje situacije i povratak pregovorima u Briselu", kaže analitičar Nedžmedin Spahiu. Ipak, kaže da se plaši da Beograd neće odustati od pokušaja da kontroliše sever, kao i da mu se čini da Aljbin Kurti ne ume da iskoristi povoljnu situaciju u kojoj se sada nalazi.

"Ono što bi još Vlada Kosova trebalo da uradi jeste da pokaže Srbima na severu Kosova da ona nije tu samo prisutna sa policijom nego je prisutna i time što treba da uradi nešto dobro za to stanovništvo, da pokaže da je taj deo Kosova stvarni deo, a to se pokazuje samo tako što ulažeš u tu teritoriju", dodaje Spahiu.

Sličnog stava je i bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Volfgang Petrič, koji je u intervjuu za Kosovo onlajn poručio "da bi Banjska trebalo da bude veliko upozorenje za sve, jer svaki konflikt u kom ima mrtvih, pogoršava situaciju. Zbog toga, kako kaže - "bezbednosna situacija sada mora da bude prioritet, a Kfor mora da se ojača".
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()