UNA analizira: Da li će sastanak Stoltenberg – Vučić doprineti deeskalaciji na severu KiM?

Kako evropski i američki zvaničnici do sada nisu uspeli da ubede Aljbina Kurtija da povuče odgovarajuće korake, pitanje je da li će Stoltenberg u tome uspeti...

Autor: Slobodan Cagić
18.07.2023. 19:36
  • Podeli:

U Briselu će se u sredu sastati generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a tema razgovora svakako će biti deeskalacija situacije na severu Kosova i Metohije.

A kako evropski i američki zvaničnici do sada nisu uspeli da ubede Aljbina Kurtija da povuče odgovarajuće korake, pitanje je da li će Stoltenberg u tome uspeti.

U intervjuu za Pavlović tudej, predsednik Srbije je upozorio da je Kurti i dalje spreman na sukobe, jer je premijer privremenih institucija izjavio da je "kosovska policija nastavak OVK".

"Zato se plašim da on sprema mnogo opasnije stvari i pokušava da kaže ljudima da se spremaju za sukobe koje samo on želi da vidi i samo on želi da inicira. Mi želimo mir, a ono što on govori ukazuje da on želi sukob i ništa drugo", rekao je Vučić.

Kurti ide i dalje od toga: preksinoć je objavio fotografije dronova Bajraktar. Oni su na Kosovo i Metohiju stigli kao poklon Turske, čiji će general od septembra postati komandant KFOR-a, prvi put u istoriji. KFOR bi, kaže državni sekretar Nemanja Starović, morao da ostane neutralan.

Dosadašnji napori evropskih i američkih posrednika da na neki način urazume Aljbina Kurtija nisu urodili plodom. Političari koji ga u Prištini podržavaju listom govore da su Borelj, Lajčak i Eskobar "prosrpski nastrojeni", a Kurti ne deluje kao neko ko je impresioniran kaznenim merama koje je protiv njega uvela Evropska unija.

"Mislim da će Evropska unija povući i ove sankcije koje je uvela, u cilju dobronamernosti zvanične Prištine pri deeskalaciji situacije na severu. To uopšte nije istina i mi ne vidimo nikakve pomake na samom terenu. Pribojavamo se i šta će biti dogovoreno u Briselu i čemu ćemo biti izloženi, ali ovo nije deeskalacija", kaže za UNU Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative "Srpski opstanak".

Priština je, u dogovoru sa Miroslavom Lajčakom, navodno povukla četvrtinu policajaca koji su obezbeđivali zgrade opština na severu Kosova. Međutim, prisustvo policije na ulicama severnog dela je i dalje više nego primetno, što pokazuje i snimak Aleksandra Arsenijevića, na kom se vidi pripadnik kosovske policije bez ikakvih oznaka, ali - naoružan.

Kurti je pre nekoliko dana saopštio svoj plan deeskalacije u pet tačaka, među kojima je i zajedničko procenjivanje bezbednosne situacije sa Euleksom i Kforom. Tu tačku kritikuju i analitičari u Prištini, koji kažu da je ona protivna kosovskom ustavu.

"Stvar je u tome što je proširenje mandata Euleksa ostvareno razmenom pisama između predsednice Osmani i evropskih predstavnika, uz zaobilaženje skupštine Kosova. Svako ograničenje suvereniteta mora biti ratifikovano u skupštini, a to se ovde nije dogodilo", objašnjava politički analitičar Afrim Kasoli.

Ako je ovo objašnjenje istinito, ima mnogo razloga da se sumnja u iskrenost namere Aljbina Kurtija da deeskalira situaciju na severu. Jedini izlaz je u tome da KFOR u potpunosti sprovede ono za šta je nadležan, smatra Nemanja Starović.

Možda će upravo to biti predmet razgovora predsednika Srbije i generalnog sekretara NATO.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()