UNA analiza: Zašto u Briselu Vučić nije imao sagovornika iz Prištine i ko je sve za to kriv?

Dijalog bi trebalo da se se nastavi na nivou glavnih pregovarača sledeće nedelje

Autor: Emilija Pešić
27.06.2024. 19:00
  • Podeli:

I pored najave zajedničkog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, nova runda dijaloga u Briselu završena je bez tog susreta. Iz Brisela potvrđuju da Priština nije bila spremna za trilateralu i da je Kurti izneo nekoliko zahteva, koji se svode, kako kaže Vučić, na jedan jedini -  priznanje nezavisnog Kosova.

Očekivalo se da Kurti i Vučić  konačno sednu jedan prekoputa drugog, posle višemesečne pauze. Ipak, posle bilateralnih sastanaka sa evropskim zvaničnicima, do zajedničkog susreta - nije došlo. Politikolog Ognjen Gogić kaže za UNU da su evropske diplomate morale da znaju da Priština nije spremna za dijalog.

"To je jedna zagonetka, kako je do toga uopšte došlo, ti uslovi koje je Kurti postavio - pitanje je da li se za njih znalo i pre Brisela. Ako se znalo, zašto je najavljen taj sastanak? Dakle, ovo je jedan gaf evropske diplomatije, veliki propust i ako nisu imali sigurne potvrde od Vučića i Kurtija, nisu smeli da najave da će sastanak biti direktno zakazan", kaže Gogić.

Posrednik u dijalogu, Žozep Borelj, potvrdio je da je Priština minirala dijalog.  Kurti je postavio svoje uslove za sastanak koji se suštinski svode na jedan glavni - kaže Vučić.

"Sad su smislili još neke zahteve, ali suštinski je to - priznanje, sve se svodi na to, vrti se u krug jedna, druga, treća, peta - de jure priznanje! Na kraju uvek Kurti pronađe razlog zašto za nešto nije, iako nas oni ubeđuju da će sigurno da prihavti i da su razgovarali sa njim. Mi kad kažemo 'Ajde da podignemo te barijere, da možemo da trgujemo' - od tog trenutka ne dobijemo nikakav odgovor", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

"Kurti sve vreme zapravo govori da je njegov uslov da uđe u pregovore sa Srbijom - priznanje. Za njega je priznanje polazna osnova, on želi sa Srbijom da pregovara na nivou ravnopravnih - otud i zahtev da se potpiše onaj sporazum od prošle godine iz Brisela i Ohrid, koji on tumači kao de fakto priznanje. On takođe zahteva da se povuku one rezerve koja je Srbija uložila, koje su takođe potvrdile da taj sporazum ne značci niti priznanje, niti saglasnost da Kosovo postane deo međunarodnih organizacija", zaključio je Gogić.

Dijalog će se nastaviti na nivou glavnih pregovarača sledeće nedelje kada će se sastati Petković i Besljimi. Očekivanja su ipak da oni ne mogu da odmaknu dalje od pozicije gde su zapeli Vučić i Kurti. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()