Šta stoji iza upada Kurtijeve policije u filijale Poštanske štedionice na severu KiM

Akcija je poruka Prištine da Banka Poštanska štedionica ne može biti licencirana institucija

Autor: Zvonko Ninkov
21.05.2024. 20:17
  • Podeli:

Upad takozvane kosovske policije u banke Poštanske štedionice na severu Kosova ponovo je podigao tenzije u sredinama u kojima žive Srbi, ali i izazvao osude iz EU, OEBS-a, UNMIK-a i KFOR-a.

Šefica Unmika Karolina Zijade rekla je da je zabrinuta zbog akcije kosovske policije na severu zbog, koje bi moglo, kako je rekla, da dođe do eskalacije situacije. "Sa sve većom zabrinutošću pratimo akcije Kosovske policije protiv finansijskih institucija u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica", poručuju iz OEBS-a, dok u KFOR-u kažu da "očekuju blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji Kosovske policije".

Srbi koji žive na Kosovu, međutim, kažu da te poruke ne deluju uverljivo jer su i raniji postupci Kurtijeve policije prolazili bez posledica.

"Političke elite kosovskih Albanaca su do sada navikle da nepoštovanja dogovora, standarda, prava, obrazaca ponašanja se njima na kraju isplati", ističe Aleksandar Gudžić, istoričar iz Gračanice.

Kosovske vlasti pravdaju policijsku akciju, navodno, osnovanom sumnjom "da su se neke finansijske delatnosti odvijale bez licence što je protivzakonito".

"Što se tiče iznosa koji su konfiskovani, to pripada sudskom procesu pošto je tužilac dao nalog za pretres i verujem da će završiti kao dokaz", rekao je Hekuran Murati, takozvani ministar finansija privremenih prištinskih institucija.

Akcija Kosovske policije deluje kao finalizacija onoga što je bila i osnovna namera Prištine, kaže docent na FPN Stefan Surlić, a to je da ukine dinar i da onemogući građanima da normalno funkcionišu.

"Samim tim vidimo da u stvari sve ove runde dijaloga u Brislu jesu bile paravan za već jasno osmišljenu akciju Prištine gde smo, bez obzira što smo i dalje u procesu dijaloga oko toga kako bi moglo ovo pitanje da se reši, zapravo imali jednu vrlo radikalnu, ekstremnu aktivnost Prištine", zaključio je Surlić.

Akcija je, zapravo, objašnjava Surlić, poruka Prištine da Banka Poštanska štedionica ne može biti licencirana institucija, ono što je, kako navodi, bio jedini zahtev Beograda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()