UNA je proverila kako su prošle pripreme za doček Makrona i šta možemo da očekujemo od visokog gosta

Predsednik Francuske Emanuel Makron stigao je u dvodnevnu posetu Srbiji

Autor: Zvonko Ninkov
29.08.2024. 19:20
  • Podeli:

Predsednik Francuske Emanuel Makron večeras stiže na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu. Njegova dvodnevna poseta već danima se iščekuje, a reporter Une Zvonko Ninkov prošao je rutom kojom će Makron putovati kada sleti u glavni grad Srbije, ali i proverio kakav je značaj te posete.

Trobojke istih boja, samo raspoređenih drugačije, dočekaće Emanuela Makrona na putu od aerodroma, duž čitavog autoputa kroz prestonicu. Na njegovu sreću, ovakve gužve neće biti jer će saobraćaj u tom delu Novog Beograda biti potpuno obustavljen. Zbog toga i savet građanima - izbegavajte ovaj deo grada jer nećete moći da prođete. Slična situacija biće i u Bulevaru Mihaila Pupina jer se tu doček važnog gosta priprema ispred Palate Srbija.

Posle svečane ceremonije koja će se održati ovde, u Palati Srbija uslediće sastanak predsednika Francuske i Srbije. Prema programu posete, od 19:40 nastupiće ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika, nakon čega će se dva lidera obratiti javnosti.

Drugi dan posete Srbiji predsednik Francuske provešće uglavnom u Novom Sadu. Prva je, po planu, poseta Galeriji Matice srpske, a onda i gostovanje na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji InGrid – Šnajder Elektrik. Iako se kao ciljevi Makronove posete češće pominju saradnja u oblasti privrede, nauke i vojne industrije, nema dileme da će i političke teme biti na dnevnom redu njegovog sastanka sa predsednikom Srbije. Pre svega one koje se tiču Kosova.

"Gospodin Makron je član Saveta bezbednosti UN, u čijoj je KiM nadležnosti, Francuska učestvuje u KFOR-u. Dakle, to je prva stvar, oni imaju i obavezu i odgovornost za stanje na terenu. Drugo, on je, ja bih rekao, pored Nemačke, ne on nego Francuska, najvažniji član EU, koja posreduje u pregovorima kojih - nema. Prema tome, svakako je interes i Francuske i EU je da se taj dijalog nastavi", kaže za UNU Zoran Milivojević, diplomata.

Predsednik Srbije, napominje Milivojević, sigurno će insistirati na trenutnom položaju Srba na Kosovu i pokušaju Prištine da otvori most na Ibru, a da, sa druge strane, očekuje da Makron shvati, kako kaže, da se sprovodi tihi pogrom nad srpskim stanovništvom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()