UNA pita: Da li će sednica SB UN o Kosovu biti zatvorena za javnost?

Sednica je zakazana za četvrtak u 21 čas

Autor: Emilija Pešić
07.02.2024. 19:24
  • Podeli:

Na zahtev Srbije održaće se vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenjih nacija posvećena stanju na Kosovu i Metohiji. Uprkos pritiscima sednica će biti otvorena za javnost - kaže ministar inostranih poslova Ivica Dačić, što ocenjuje kao veliku diplomatsku pobedu. 

Srbiju će na sednici predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Zahtev Srbije bio je jasan - sazvati vanrednu sednicu jer je, navodi se,  situacija na Kosovu i Metohiji u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244.

"Bili smo suočeni sa velikim licemerjem i dvostrukim standardima nekih zapadnih zemalja i bilo je silovitih pokušaja i pritisaka na Gvajanu, kao predsedavajuću da se održi zatvorena sednica. Mi smo i tražili sednicu, o tome je predsednik i govorio, da bi ceo svet mogao da čuje i da vidi o kakvom kršenju ljudskih prava i sloboda Srba se radi na Kosovu i Metohiji", kazao je Dačić.

Sednica će, konačno, biti otvorena za javnost. Diplomata Zoran Milivojević tvrdi da nema razloga da bude dragačije.

"Sve je ogoljeno, politilka koja je prisutna na KiM, to što Priština sprovodi, to što Kurti pokušava da uradi, da protera Srbe, sad postaje javna stvar i očigledno je da i na Zapadu nemaju razloga da to kriju i da i oni imaju potrebu da se i to na neki način obznani", kaže diplomata Zoran Milivojević.

Samo održavanje sednice znači potvrdu Rezolucije 1244 i srpskih argumenata, podvlači Milivojević.

"Ovo možda bude i njihov instrument uticaja na Kurtija koji nije spreman da se povinuje onome što Zapad od njega traži, to pokazuje odnos prema ovim saopštenjima u poslednje vreme, jedan zaokret pre svega u Vašingotnu prema poltici Kurtija", dodaje Milivojević.

Sednica je zakazana za četvrtak u 21 čas, a državni vrh Srbije ocenjuje je kao jedan od najvažnijih političkih događaja u ovom trenutku. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()