UNA pita: Ko će biti naslednik Radeta Baste

Izglasana je nova ministarka prosvete, a očekuje se da iz iste koalicije, fotelju u Nemanjinoj zauzme i novi ministar privrede

Autor: Bojana Petrušijević
27.07.2023. 21:00
  • Podeli:

Nakon maratonske rasprave, u Skupštinu Srbije stigao je predlog za imenovanje novog ministra privrede. 

Reč je o funkcioneru Socijalističke partije Srbije i direktoru Novosadskog sajma Slobodanu Cvetkoviću

Naslednik Radeta Baste treba da nastavi politiku ekonomskog razvoja, uz borbu sa recesijom, ali i uz činjenicu da će mu mandat trajati kratko - jer izbori kucaju na vrata.  

Izglasana je nova ministarka prosvete, a očekuje se da iz iste koalicije, fotelju u Nemanjinoj zauzme i novi ministar privrede. 

"Jaka ekonomija - strane investicije - rast BDP-a" su krilatice koje zauzimaju poprilično mesto u programima vladajuće koalicije, pa politički akteri mnogo očekuju od novog ministra. 

Međutim, građani gaje drugačiju sliku. Štaviše, ni nemaju je kada je u pitanju kandidat SPS-a za novog ministra.  

U političku arenu ulazi kao nepoznato lice - barem što se građana tiče. 

Ipak, pojedini ekonomski analitičari navode da je kandidat za ministra, Slobodan Cvetković, dobar menadžer koji može da se uhvati u koštac sa izazovima.

"Čovek sa ozbiljnom karijerom i čovek koji je radio jedan dobar posao na Novosadskom sajmu. Ipak imam jedno mišljenje, na osnovu svog dugogodišnjeg novinarskog iskustva, a to je, da u principu ministarstvo privrede možda čak i ne mora da postoji. Ministarstvo privrede je jedna vrsta protočnog bojlera i ono što Ministarstvo finansija propiše, oni to moraju da sprovedu i raspodele. Bilo bi dobro da smanjimo jedan portfelj i tu količinu saradnika i svega ostalog, da bi Ministarstvo finansija to samo moglo da iznese" kaže novinar Dušan Stojaković.

Ali ne smemo da zaboravimo da nas posle ovog paklenog leta, čeka vrelo proleće. 

Očekuje se da tada budu novi parlamentarni izbori, pa je jasno da je mandat budućeg ministra oročen na vrlo kratak rok.

"Čim se proglase izbori, čim krene kampanja, ne donose se nikakve velike, dramatične odluke, jednostavno se čeka da novoizabrani prave neke važne stvari. Tako da, mislim da je naša ekonomska politika prilično zacrtana i isplanirana. Svake godine je sve veći rast stranih investicija i očekujem da se taj trend nastavi", dodaje Stojaković.

Stojaković ističe i da svako ko se nadje na tom mestu treba da bude spreman na izazove, s obzirom na to da u Evropskoj uniji, kao glavnom spoljno-trgovinskom partneru Srbije opada privredna aktivnost. 

Ipak, od svih daljih procena i očekivanja od novog ministra deli nas još jedna skupštinska rasprava i glasanje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()