UNA proverava: Kada bi moglo da se očekuje formiranje Zajednice srpskih opština?

U jednom su svi saglasni – implementacija sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština tek su na početku svog dugačkog puta

Autor: Bojana Petrušijević
04.03.2023. 19:32
  • Podeli:

Kada će, da li će, kako će i zašto će biti formirana Zajednica srpskih opština – pitanja su koja se ponavljaju i u Beogradu i u Prištini. Od prvog pomena francusko-nemačkog plana odgovora nema, ali ima velikih skupštinskih rasprava.

Aljbin Kurti je istakao da pritisci rastu, a da Beograd ne odustaje od osnivanja Zajednice srpskih opština. Rasprava u prištinskom parlamentu bila je burna.

"Kada se sastanem sa predsednikom Srbije u Briselu, on kaže samo zajednica i ništa više" – bio je odgovor premijera prištinskih institucija, Aljbina Kurtija na kritike opozicije zbog razmatranja predloga iz tačke 7. koja nalaže formiranje ZSO. Iz Pririštine se čuju i disonantni tonovi – svako na svoj način tumači evropski predlog.

"Vidimo razvodnjavanje i pokušaj da se sve prebaci na samoupravu, kako su definisali Srbe. Da se tu uglavi priča o zajednici, da se ona ne formira dok se ne postignu neke tačke iz dogovora. Dakle, Kurti i dalje uporno odbija, govori zašto ne može, zašto neće da je formira. Pojedini Zapadni zvaničnici govore da je ZSO nova republika Srpska. Ja ne mogu dan verujem da bilo koji ozbiljan političar može da napravi takvo nesuvislo poređenje", kaže za UNU predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Albanska strana na Kosovu, međutim, smatra da će Zajednica srpskih opština biti formirana, jer ukoliko ne bude tako, kosovski premijer Aljbin Kurti rizikuje da izgubi svoje mesto premijera.

"Sve to stvar pregovora i redosleda događaja. Verujem da Kurti neće popustiti u tome da se ZSO formira pre priznanja Kosova od strane Srbije, ili da se te dve svari dese istovremeno", smatra politički analitičar Nedžmedin Spahiu.

U jednom su svi saglasni: implementacija sporazuma i Zajednica srpskih opština tek su na početku svog dugačkog puta. Taj put, smatra predsednik odbora za KiM mogu da skrate jedino najuticajnije države Evropske unije i Sjedninjene Američke Države.

"Oni su ti koji imaju nesumnjiv uticaj mogu da nateraju Kurtija. A ako neće, i pored svih njihovih iskrenih pritisaka, onda mogu da jednostavno prekomponuju političku scenu na KiM i reše tu priču", zaključuje Drecun.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će biti održani u Skoplju, pregovori Beograda i Prištine održaće se 17. marta na Ohridu. Poslanici pokreta Dveri, Novog DSS-a i Zavetnika traže hitnu skupštinsku sednicu o Kosovu jer kako navode, o evropskom predlogu raspravlja se širom sveta, ali ne i u parlamentu Srbije. Kada će i da li će sednica biti održana – nije poznato.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()