UNA proverava: Šta će Memorandum o razumevanju doneti srpskoj diplomatiji i ekonomiji

Stručnjaci očekuju i političke i ekonomske efekte Memoranduma o razumevanju između Evropske unije i Srbije o stateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima

Autor: Andrea Radovanović
20.07.2024. 18:57
  • Podeli:

Potpisi stavljeni na memorandum ukazuju na to da naša zemlja postaje politički ravnopravna sa evropskim partnerima, ocenjuju analitičari. Ujedno se, uglavnom udaljene, srpska i nemačka politika ponovo približavaju, smatra Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

"Očigledno da zelena agenda odnosno green deal koji Evropska unija promoviše već nekoliko godina, obuhvata mnogo širi okvir nego što se to odnosi na same članice Evropske unije i na taj način je Srbija došla u fokus. Mislim da će to biti jedna razmena koja je obostrano korisna", kaže Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Korisna, pre svega, u ekonomskom smislu. Imajući u vidu da je memorandum potpisan u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca, logično je da iza toga stoji interes Nemačke odnosno njene autoindustrije, kaže ekonomista Mihajlo Gajić. Ipak, smatra da i Srbija može da profitira.

"Ovakav memorandum bi Srbiju učinio još primamljivijom za investiranje u lance automobilske industrije. Podsetimo, da trenutno u Srbiji negde oko 30.000 ljudi radi u automobilskoj industriji u različitim fazama proizvodnje - od sklapanja automobila u Kragujevcu do proizvodnje pojedinačnih delova od kablova do sedišta ili instrument tabli", poručuje ekonomista Mihajlo Gajić.

Evropska unija želi da nabavlja kritične sirovine od zemalja koje su joj geografski, ali i politički bliske, objašnjavaju stručnjaci. Istovremeno se, kažu, distancira od Kine koja joj je postala glavni konkurent u procesu prelaska na električna i hibridna vozila.

"Srbiji ovo otvara različite vrste mogućnosti od toga da bude snabdevač litijumom Evropske unije odnosno njihove autoindustrije, ali takođe otvara mogućnosti da Srbija privuče te industrije da dođu da proizvode ovde u Srbiji. To bi podrazumevalo dolazak novih tehnologija, otvaranje novih proizvodnih pogona i kapaciteta", dodaje Gajić.


"Evropska unija želi da skrati te lance snabdevanja i dobro je da je Srbija negde na tom putu, da smo ravnopravni za tim stolom, i da takođe možemo postavljati uslove. Mislim i na uslove prema kompanijama koje žele da budu aktivne ovde u pogledu zaštitne životne okoline", ističe Antonijević.

Upravo se zaštita životne sredine garantuje potpisanim memorandumom. Međutim, u pitanju je samo okvir, zaključuju analitičari,koji, da bi bio ispoštovan, mora da se pretoči u obavezujući dokument - ujedno i odlučujući za buduće odnose Srbije i Evropske unije. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()