Upozorenje iz SAD: Upotreba dinara na KiM hitno humanitarno pitanje koje odmah treba rešiti

Odluka takozvane centralne banke u Prištini otežava život Srbima na Kosmetu

14.03.2024. 18:48
  • Podeli:
Gabrijel Eskobar_Foto Tanjug_Strahinja Aćimović (1)-648051fa4bd4d.webp Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas, nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da je pitanje upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji "hitno humanitarno pitanje koje odmah mora da se reši".

"Naši odnosi se suočavaju sa izazovima zbog tretmana srpske manjine na Kosovu. To je hitno humanitarno pitanje koje mora odmah da se reši", rekao je Eskobar novinarima u Prištini, prenosi Koha.

Dodao je da odluka takozvane centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara otežava život Srbima na KiM, istakavši da su SAD zabrinute zbog toga.

Američki diplomata je naveo da je tokom posete Kosovu i Metohiji razgovarao sa Srbima koji su mu ukazali na izazove sa kojima se suočavaju zbog uredbe o zabrani dinara.

"To su najugroženiji građani, poput osoba sa invaliditetom, penzionera i studenata. Bio sam dirnut njihovim pričama o tome kako je uredba uticala na njih. Premijer Kurti je obećao da će pogledati neke od predloga koje sam mu danas dao", rekao je Eskobar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()