Usvojen dokument na Samitu Brdo-Brioni; Vučić: EU najmanje popularna u Srbiji

Uprkos tome što je EU najmanje popularna u Srbiji od svih zemalja region, Vučić naglašava da Srbija neće odustati od evropskog puta.

12.09.2022. 14:12
  • Podeli:
brdo brioni zoran mirković tanjug.jpg Foto: Zoran Mirković/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Brdu kod Kranja nakon sastanka sa liderima u regionu da je suština rasprave bila kako zemlje vide Evropu i šta mogu da očekuju od Evrope i naveo da je EU sada najmanje popularna kod građana Srbije, ali da naša zemlja neće odustati od EU puta. Na pitanje novinara hoće li doći iduće godine na taj skup, Vučić je rekao da hoće uvek kada ga neko pozove.

'Teritorijalni integritet Srbije pogažen kao maljem'

"Kada bi danas bio referendum o ulasku Srbije u EU, voleli vi nas ili ne, građani Srbije bi rekli - ne. Nadam se da ćemo uspeti to da promenimo u mesecima i godinama pred nama", istakao je Vučić.

Kaže da je takvo raspoloženje prema EU kod građana Srbije iz mnogo razloga, a da je jedan od njih svakako to što su danas svima u EU puna usta teritorijalnog integriteta Ukrajine, iako su ga u slučaju Srbije pogazili kao maljem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je na današnjem skupu lidera Zapadnog Balkana, u okviru procesa Brdo-Brioni, usvojen zajednički zaključak čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana. On je kazao novinarima, posle sednice, da je usvojen dokument od šest tačaka.

"Osnovna tačka je reafimirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Takođe je jedna tačka podrška viznoj liberalizaciji za sve u regionu, te i podrška davanju kandidatskog statusa BiH“, objasnio je Vučić.

Ukazao je da je važna tačka i da se uputi molba za neku vrstu podrške EU zbog teške energetske situacije u kojoj se našao i Zapadni Balkan.

„Ako dobijemo dobro, ako ne nikom ništa“, rekao je on. 

Velike razlike

Vučić je preneo da su učesnici pokazali mnogo razlika, dijametralnih stavova, ali je razgovor tekao civilizovano i racionalno. On je istakao da na današnjem samitu nije bilo tenzija, već razlike po mnogim pitanjima.

"Razlike nisu tenzije. Razlika je bilo po mnogim pitanjima, drugačiji je naš pristup odnosima sa Prištinom, nego drugih. Gotovo svi ovde, ne računajući BiH, zbog srpskog stava u BiH, su priznali nezavisno Kosovo. Mi nismo i nećemo", rekao je Vučić.

To je, kaže, jedna od razlika, koja se jasno videla iz diskusije njega i Vjose Osmani.

Razlike su, kaže, i po pitanju BiH, i stava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića oko konstitutivnosti, koji je, kaže, i Srbija podržala jer je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Bilo je civilizovano, normalno, nikakvih tenzija nije bilo, niti nepristojnih reči, ako ste to očekivali", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na Brdu kod Kranja, nakon plenarnog zasedanja u okviru procesa "Brdo - Brioni".

Milanović podržao Srbiju na evropskom putu

Zahvalan sam hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću što je podržao Srbiju na evropskom putu kao i da sa njim nije razgovarao o optužnicama za ratne zločine, istakao je Vučić.

"Šta ima da razgovaramo o optužnicama, zna se ko su nadležni organi", rekao je Vučić i napomenuo da tužioci podižu optužnice, a sudovi sude.

Vučić je na pitanje novinara o odnosima sa Hrvatskom podsetio da je u tamošnjoj javnosti pominjano da će biti uhapšen ako se pojavi u Jasenovcu i podsetio da mu vlast u Zagrebu nije dozvolila da ode u Jasenovac i položi cvet.

"Svi drugi mogu samo ja ne mogu. A ja sam zadovoljan jer o Jasenovcu se od 1945. nije toliko govorilo, kao kada su meni zabranili da položim jedan običan cvet", rekao je Vučić.

On je rekao da vlasti u Zagrebu mogu da blokiraju Srbiju na evropskom putu i da bi ođednom postale mnogo popularnije u Srbiji.

"Ja se tome ne bih obradovao, ali većina građana bi se obradovala. Upravo zato što to proističe iz stava da EU ne uživa baš veliku popularnost u Srbiji", rekao je Vučić.

Ocenio je da to nije baš pametno ni dobro i dodao kako je upravo zato zahvalan Milanoviću na današnjem racionalnom stavu da podrži evropski put Srbije.


 

 

 



 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()