Važno partnerstvo: Brnabić sa Fontanom razgovarala o intenziviranju i proširenju saradnje

Konstatovano je da su italijanski privrednici, koji posluju u Srbiji, izuzetno zadovoljni uslovima rada i saradnjom sa srpskim institucijama

05.12.2023. 15:36
  • Podeli:
atilio fontana, ana brnabić, 5 dec 2023 - foto Tanjug Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević-656f354cba6a7.webp Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas sa predsednikom italijanske regije Lombardija Atiliom Fontanom, sa kojim je razgovarala o intenziviranju i proširenju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Brnabić je istakla da je Italija jedan od vodećih privrednih partnera Srbije, kao i da je regija Lombardije izuzetno važan partner, sa kojim naša zemlja ima izuzetnu saradnju, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Kao oblasti sa značajnim potencijalom za unapređenje saradnje, premijerka je navela IT sektor, oblast veštačke inteligencije, inovacije, zdravstvo, poljoprivredu. 

U Lombardiji postoje snažni i razvijeni naučno-tehnološki parkovi i značajno je čuti njihova iskustva i primeniti ih u našim naučno-tehnološkim parkovima i istraživačkim institutima, kazala je Brnabić.

Predsednica Vlade je naglasila da je održavanje Inovacionog foruma Srbija - Italija "Sklapanje poslova radi inovacija", 5. i 6. decembra u Beogradu, važno za proširenje saradnje u oblastima visokih tehnologija zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima, kao i predstavljanje mogućnosti za nova ulaganja italijanskih kompanija.

Fontana je izneo da je današnji susret odraz dobrih institucionalnih i privrednih odnosa, te konstatovao da su italijanski privrednici, koji posluju u Srbiji, izuzetno zadovoljni uslovima rada i saradnjom sa srpskim institucijama.

On je istakao da je Lombardija zainteresovana za saradnju na projektima održivog razvoja i cirkularne ekonomije, i izrazio nadu da će se saradnja ubuduće intenzivirati kroz brojne zajedničke projekte.

Sastanku su prisustvovali ambasador Italije Luka Gori, kao i brojni predstavnici privrede i nauke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()